muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pieter van der StaakPieter van der Staak geboren Den Haag 25 mei 1930, overleden Zwolle 2 november 2007

Van 1955 tot 1959 studeerde Van der Staak gitaar bij Andrés Segovia en Alirio Diaz. Daarnaast studeerde hij vihuela en oude muzieknotaties bij Emilio Pujol. Hij had compositieles van Wolfgang Wijdeveld. Aan het Conservatorium te Maastricht studeerde van der Staak onder leiding van de gitarist Hans Lutz Niessen.

Gedurende vele jaren was hij als docent hoofdvak gitaar verbonden aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle. Pieter van der Staak trad regelmatig op als solist, met de zangeres Willy Bril en met zijn echtgenote, de celliste Maria Hol. Hij was initiatiefnemer en organisator van de Internationale Gitaarweken in Zwolle.

Composities
Pieter van der Staak schreef veel kamermuziek, waaronder werken voor strijkkwartet, klarinetkwintet en cellotrio's. Naast composities voor cello-ensembles en accordeonorkesten componeerde hij ook stukken voor minder gangbare combinaties zoals gitaar, fluit en klarinet. Zijn composities voor het gitaaronderricht bezorgden hem internationale erkenning. Zij zijn o.a. uitgegeven bij Broekmans & Van Poppel (Amsterdam), Lacorda Editions (Zwolle), Ars nova (Halmstad, Zweden), Hortensia (Parijs) en Suvini Zerboni (Milaan).

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.