muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet Ketting

Piet Ketting geboren Haarlem 29-11-1904, gestorven Rotterdam 25-5-1984
Nederlands componist, dirigent, pianist en pedagoog

Piet Ketting studeerde aan het Toonkunst Conservatorium te Utrecht onder leiding van Anton Averkamp. Na voltooiing van deze opleiding volgde hij lessen compositie bij Willem Pijper, zang en koordirectie bij Jan Dekker en orkestratie bij Evert Cornelis.

Ketting was medewerker van de dagbladen N.R.C., Rotterdams Nieuwsblad en de Telegraaf, leidde diverse koren en trad als pianist op, hoofdzakelijk als vertolker van hedendaagse muziek. Met het trio Feltkamp-Ketting-Stotijn maakte hij tournees tot in Aziƫ en Zuid-Amerika.

Als hoofdleraar voor theoretische vakken, koordirectie, compositie en koorklassen was Ketting van 1930 tot 1956 verbonden aan het Toonkunst Conservatorium te Rotterdam. In de periode 1946-1949 was hij tevens directeur van het Amsterdams Muzieklyceum. In 1949 werd hij benoemd tot dirigent van het Rotterdams Kamerorkest; ook leidde hij het Rotterdams Kamerkoor en de dirigentencursussen in Rotterdam 1957, 1958 en 1959.

Behalve als dirigent en componist maakte Ketting naam door zijn uitgebreide studies over de kabbala en de getallenmystiek in de werken van Bach. Voorts publiceerde hij 2 biografieƫn over Debussy (uitgegeven bij Becht in Amsterdam en de Rotterdamse Kunststichting) en een korte verhandeling getiteld Vondels Haagdis, gecomponeerd en gezien in het licht van de dramaturgie.

Composities
Veel van zijn werken werden in opdracht geschreven o.a. van het Ministerie van C.R.M., Cultuurfonds BUMA, [Amsterdams Fonds voor de Kunst], Internationaal Koorfestival Scheveningen, Federatie van Nederlandse Zangersbonden en het Radio Blazersensemble.

Prijzen
Met de compositie Vier gedichten van M. Nijhoff voor mezzosopraan en kamerorkest behaalde hij in 1973 de Visser Neerlandiaprijs. Hij ontving in 1976 de Willem Pijperprijs van de Johan Wagenaarstichting voor Preludium, Interludium e Postludium per due pianoforti (1971).

websites: catalogus.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.