kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet Kee

Piet Kee geboren Zaandam 30-8-1927
Nederlands organist en componist

Hij studeerde bij zijn vader Cor Kee, en later aan het Amsterdams Conservatorium bij onder meer Anthon van der Horst. Hij bespeelde diverse instrumenten: piano, orgel (bekroond met de Prix d'Excellence), viool en klarinet.

Hij was organist van de St. Laurenskerk te Alkmaar van 1952-1986 en van 1956-1989 stadsorganist van de St. Bavokerk in Haarlem. Tevens was hij docent aan het Muzieklyceum en het Conservatorium van Amsterdam.

In 1953, 1954 en 1955 werd hij winnaar van het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem en kwam hij definitief in het bezit van de legendarische wisselprijs De Zilveren Tulp.

Hij kreeg de Jubileumprijs van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst en in 1960 de Bach Medal van de Harriet Cohen Stichting in Londen. In 1988 ontving Kee - samen met Olivier Messiaen - een fellowship honoris causa van het Royal College of Organists te Londen.

Zijn wereldwijde concertpraktijk als organist omvatte concertreizen in Europa, Azië, Amerika en Australië. Van zijn spel verschenen vele grammofoonplaten en cd's. (De meest recente opnamen zijn vastgelegd op een serie van 11 cd's van het Engelse label Chandos.)

Hij publiceerde artikelen over getallen-symboliek in barokke ostinato-werken (vooral van Buxtehude en Bach), die in vele talen vertaald zijn.

Verscheidene van zijn composities zijn mede geïnspireerd door zijn werk als organist van de befaamde orgels van Alkmaar en Haarlem.
Enkele titels: Ciacona (1952), Tryptich (1960), Vier Manualstücke (1966), Gedenck-Clanck (1976).
Het functioneren van de klank in de ruimte speelt in Piet Kee's muziek dikwijls een belangrijke rol, b.v. in Music and Space voor 2 orgels en 5 koperblazers (1969), Intrada voor 2 orgels (1972), Confrontatie voor kerkorgel en 3 draaiorgels (1980), Network voor 2 orgels, elektronisch keyboard, altsaxofoon en sopraanblokfluit (1996), The Organ (2000), Festival Spirit voor 5 orgels (in opdracht van het Internationaal Festival van St. Albans, Engeland), Heaven voor gemengd koor (2001) en Bios II voor orgel, slagwerk en viool (2002).
Zijn muziek is uitgegeven door Donemus, Harmonia, Bärenreiter en Hinrichsen.

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.