muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pierre Octave Ferroud

Pierre Octave Ferroud geb. Chasseley (bij Lyon) 6-1-1900, gest. Debrecen (Hongarije) 17-8-1936
Frans componist en criticus

Vanaf zijn vroege jeugd leerde Ferroud pianospelen van zijn moeder. Hij studeerde natuurkunde aan de universiteit van Lyon en daarnaast studeerde hij harmonie bij de organist Edouard Commette.
In 1920 verhuisde hij naar Straatsburg om te gaan studeren bij Joseph Guy Ropartz. In 1922 keerde hij terug naar Lyon om te gaan studeren bij Florent Schmitt. Na zijn afstuderen werd hij een bekend concert promotor in en rond Lyon ondermeer voor zijn 'Salon d'Automne Lyonnais'.

In 1939 richtte hij een vereniging voor kamermuziekliefhebbers op 'Le Triton'genaamd, hetzelfde jaar dat hij naar Parijs vertrok. Hij werkte hier als muziekcriticus voor de kranten 'Paris-Soir', 'Musique et Théâtre' en 'Chantecler'.

Als componist liet hij een handjevol doorwrochte composities na. Zijn compositorische taal kan omschreven worden als vol van schittering. Beïnvloed door Schmitt of Stravinsky, is zijn ritmiek levendig met een fors gebruik van onregelmatige maten, terwijl de melodische en contrapuntische constructie zeer wezenlijk is, in het gebruik van atonaliteit, politonaliteit, veranderende noten en diatonaliteit. Wat samengevat kan worden in neo-klassiek idioom.

Op 17 september 1936 kwam hij op een tragische wijze om het leven door een aanrijding toen hij in Debrecen op straat liep. Zijn beste vriend F. Poulenc was diep geschokt door zijn dood, wat aanleiding werd voor diens latere religieuze werken zoals lament for Ferroud.

Werken: balletten: o.a. le Porcher (1924), march l'éventail de Jeanne (1927), Jeunesse (1929-1933); opera: Buffo Chirurgie (1927); orkestmuziek: o.a. chirurgie (1930), sonnerie pour le Hérault (1935); kamermuziek: o.a. 3 pièces pour flûte seule (1920-21), sonate pour violoncelle et piano (1930?); pianomuziek: o.a. Sarabande (1920-26, piano en orkest), prélude et forlane (1922); liederen: o.a. cinq poèmes de P.J. Toulet (1927).

Bron: www.geocities.co.jp

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.