muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pierre Delanoe

Pierre Delanoë (1918-2006)

Franse tekstschrijver, dichter

Delanoë is de auteur van 5.000 chansons waarvan 500 hits en schreef gedurende 40 jaar liedjes voor het kruim van het Franse varieté, van Gilbert Bécaud tot Joe Dassin, van Michel Sardou tot Michel Fugain.

Hij werd in 1918 in Parijs geboren onder de naam Pierre Leroyer. Als licentiaat in de rechten werd hij eerst belastingontvanger en later inspecteur, vooraleer hij zich ontwikkelde tot schrijver van liedjesteksten.

Hij ontmoette Gilbert Bécaud en schreef voor hem zijn eerste succes in 1953, ''Mes Mains'', waarna ze samen hits produceerden met ''Nathalie'', ''L'Orange'', ''La solitude''.

Van 1950 tot 1990 verzorgde hij de teksten van Hugues Aufray, voor wie hij de songs van Bob Dylan bewerkte, maar ook Michel Sardou (''Le France'' en ''Les lacs du Connemara''), Gérard Lenorman (''La ballade des gens heureux''), Sylvie Vartan (''La Maritza'') en ook nog van Edith Piaf, Nicoletta, Dalida, Michel Fugain, Johnny Halliday, Michel Polnareff en Nana Mouskouri.

Delanoë schreef verder veel liedjes voor Joe Dassin, een zanger die schitterde in de jaren '60 en '70: L'été indien en L'Amérique. Een van zijn bekendste Dassin-chansons was 'Les Champs-Elysées'. In Nederland hadden Johnny & Rijk in 1969 een hit met de door Herman Pieter de Boer geschreven Nederlandse versie: Oh Waterlooplein.

Zijn 'Et maintenant' werd in de Engelse vertaling (What now my love) vertolkt door onder meer Elvis Presley, Frank Sinatra, Barbra Streisand, The Supremes en The Temptations. In Nederland werd het als 'Er rest me niets' gezongen door Corry Brokken.
Een andere hit was 'Je t'appartiens', dat als 'Let it be me' werd overgenomen door The Everly Brothers, Tom Jones, Bob Dylan, Willie Nelson en Nina Simone.

Hij bewerkte ook in het Frans musicals als ''Jesus Christ Superstar'' en publiceerde in 1980 een herdenkingboek ''La vie en chantant''.

Als overtuigd Gaullist werkte hij mee aan de lancering van de private radiozender Europe 1, waarvan hij programmadirecteur was van 1955 tot 1960.

Van 1984 tot 1994 was hij voorzitter van de auteursrechtenmaatschappij SACEM, waarvan hij tot aan zijn dood erevoorzitter bleef.

Pierre Delanoë is dinsdagnacht 26 december op 88-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.

Delanoë was niet onder de indruk van de hedendaagse Franse liedjes. Volgens hem was eind jaren negentig al het Franse chanson in het jaar nul beland met vertolk(st)ers die 'blaffen of miauwen in plaats van zingen'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.