kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Phill Niblock

Sun Ra 'The magic sun' een film van Phil NiblockPhill Niblock geb. in Indiana 1933
Amerikaans componist en film/video kunstenaar

Hij werd aanvankelijk opgeleid in beeldende kunst en werkte als fotograaf. Hij heeft gezegd dat hij zijn inspiratie meer van de minimal kunstenaars, waaronder de schilder Mark Rothko en de beeldhouwers Donald Judd en Carl Andre, heeft opgedaan. Zijn muziek valt onder de minimal music.

Phill Niblock is gevestigd in New York. Hij leidt de Experimental Intermedia Foundation en reist overal naar toe.
Hij is een intermedia artiest die gebruik maakt van muziek, film, fotografie, video en computers. Zijn veelgelaagde installaties en performances tonen gelijktijdige gebeurtenissen in film en muziek, dia's en video.

Sinds midden jaren zestig is hij bezig met multi media presentaties in: The Museum of Modern Art; het Whitney Museum; Wadsworth Atheneum; the Kitchen; het Festival d'Automne,Parijs; het Palais des Beaux Arts, Brussel; het Institute of Contemporary Art, London; Akademie der Kunste, Berlijn; Carpenter Center for the Visual Arts in Harvard; World Music Institute in Merkin Hall; en op de radio in de V.S., West-Duitsland, Frankrijk en België.

Zijn uiterst minimalistische composities zijn gewoonlijk gebaseerd op drones, interferentie en boventonen. Lange tijd presenteerde Niblock zijn werk alleen maar in de vorm van performances in galeries en musea. Het leek onmogelijk een vorm te vinden waarin het in een 'collectie' kon worden opgenomen of op een beeld/geluidsdrager vereeuwigd. De muziek van Niblock valt zonder het complementerende beeld niet te beluisteren, werd vaak gezegd.

Niblock heeft schenkingen gekregen van, de Guggenheim Foundation, de New York State Council on the Arts, de National Endowment for the Arts, de Creative Artists Public Service Program, de City University of New York Research Foundation en de Foundation for the Contemporary Performance Arts.

Phil Niblock werd artiest/lid van de Experimental Intermedia Foundation in New York in 1968 en is hier sinds 1985 directeur van. Hij is de producent van Muziek en Intermedia presentaties bij EIF sinds 1973 (zo'n 800 performances).

Hij is hoogleraar video en film productie en fotografie, van het Department of Performing and Creative Arts at the College of Staten Island, de City University van New York, vanaf l97l.

De laatste tien jaar verschijnen er DVD's van zijn werk en wordt zijn muziek op cd uitgebracht door het toonaangevende Britse Touch-label. De recensies zijn indrukwekkend. De laatste jaren werkt Niblock veel samen met de in Berlijn wonende altsaxofonist en elektronica- musicus Thomas Ankersmit.

Phill Niblock's intermedia werk houdt zich bezig met technische en esthetische zaken in 4 artistieke disciplines die combineren op verschillende niveaus en uiteenlopen op andere niveaus. Zijn veelgelaagde installaties en performances tonen gelijktijdige gebeurtenissen in film en muziek, dia's en video.
In Performance worden de muziek, film, of dia's en de video samen gepresenteerd op twee mogelijke manieren:
1. Een verscheidene uren durende installatie op één of meer dagen. De muziekstukken worden opeenvolgend gespeeld, met verscheidene uren van werk voor herhaling. Veel beelden worden tegelijkertijd getoond.
2. In een performance (presentatie) worden verschillende werken van muziek en film, of dia's en video werken gelijktijdig gepresenteerd in 1 tot 3 uur.

Phill Niblock's muziek onderzoekt de structuur van geluid resulterend in zeer dichte lang aangehouden klanken. Door de combinatie van statische oppervlakte structuren en extreem actieve harmonische bewegingen ontstaat buitengewoon orginele muziek die vele generaties componisten heeft geïnspireerd. De stukken zijn op tape gemaakt van opnamen van nauwkeurig gestemde aanhoudende tonen op traditionele instrumenten. In de performance kunnen live muzikanten spelen, dwalend door het publiek, de geluidsstructuur veranderend door versterking of door verstoring van de bestaande tonen.

Phill Niblock's film gaan over beweging, in het bijzonder de beweging van werkende mensen. Gefilmd in niet stedelijke omgevingen in verschillende landen (China, Brazilië, Portugal, Lesotho, Puerto Rico, Hong Kong, Antartica, Mexico, Hongarije, de Adirondacks, Peru), kijken de films naar het dagelijkse werk, vaak agrarisch of scheepswerk. Deze films worden internationaal erkend voor hun meesterlijke lange takes, gebruik makend van simpele technieken resulterend in een hoge resolutie en uitgestrekte kleurschakeringen. Beweging wordt abstract behandeld zonder referentie naar antropologische of sociologische betekenis. Net als in de muziek, wordt een traagheid tegengewerkt door een activiteit, een gevarieerde structuur van ritme en vorm van lichaamsbeweging in het beeld, het ultieme onderwerp van Niblock's films.

Bron o.a.: www.c3.hu
www.geocities.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 7.