muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philippe Boesmans

Belgisch componist, Tongeren 1936,

Studeerde bij P. Froidebise en H. Pousseur. Als componist is Philippe Boesmans autodidact.

Werd docent aan het Centre de recherches musicales de Wallonië.

Binnen de seriële technieken heeft hij een persoonlijke stijl ontwikkeld.

Als huiscomponist van het prestigieuze Operahuis De Munt in Brussel componeerde hij de alom geprezen werken als La passion de Gilles (1983), naar de medestrijder van Jeanne D'Arc, de opera's Reigen (1993) op een libretto van Luc Bondy naar een toneelstuk van Arthur Schnitzler libretto van Luc Bondy .

In december 1999 ging in de Munt in Brussel de nieuwste opera van componist Philippe Boesmans in première. Wintermärchen is Boesmans' vierde opera na La Passion de Gilles, Reigen, en de orkestratie van Monteverdi's L'Incoronazione di Poppea. In Nederland hebben we Reigen kunnen zien in een productie van de Nationale Reisopera.
Het libretto van Wintermärchen werd geschreven door de Zwitserse theatermaker en operaregisseur Luc Bondy, die zich baseerde op het onbekende - en tot nu toe onbeminde - toneelstuk A Winter's Tale van niemand minder dan William Shakespeare. Wintermärchen was een van de hoogtepunten uit het vorige Muntseizoen en werd op 26 juni van dit jaar onderscheiden met de Franse Prix Claude Rostand voor de beste voorstelling buiten Parijs ("meilleur spectacle en province"). (bron: libretto van Luc Bondy in samenwerking met Marie-Louise Bischofberge naar het stuk 'Froken Julie' van August Strindberg

Julie
Philippe Boesmans (°1936) is al jaren huiscomponist van de Munt en kan in die hoedanigheid in alle rust aan een oeuvre bouwen. Ook de kameropera Julie schreef hij in opdracht van het Brusselse theaterwaar deze in maart 2005 zijn wereldpremière beleefde. Deze opera in één bedrijf op een libretto van Luc Bondy en Marie-Louise Bischofberger is gebaseerd op het toneelstuk Fröken Julie van August Strindberg. Dit is een wereldpremière, mede onder de vleugels van Ars Musica
De adellijke Julie wordt door haar verloofde verlaten; in wanhoop verleidt zij de bediende Jean. Als 'gevallen vrouw' rest haar niets dan zelfmoord - althans volgens de negentiende-eeuwse moraal, die mannen vanzelfsprekend wél slippertjes toestond. Boesmans schreef een betoverende partituur, die qua sfeer verwant is aan de opera's van Alban Berg. De zanglijnen zijn atonaal maar lyrisch, waarbij Julie's zang soms herinnert aan de Spaanse inflecties van Carmen, die andere gedoemde mezzosopraan. De begeleiding is sober maar expressief en volgt het verhaal op de voet. Languissante strijkers en luchtige harparpeggio's vinden een contrapunt in zenuwachtige uitbarstingen van het slagwerk. Een omfloerste altfluit verwoordt Julie's hunkering naar wat liefde. De live uitvoering is uitmuntend, enig minpuntje is het nogal Engels klinkende Duits van bariton Magee. bron: orkest (Intervalles I en II, Verticales), piano, kamerorkest (Corrélations, Ringen Élément- Extensions, met klarinet, elektronisch orgel en piano); voorts Trakl- Lieder, La passion de Gilles (1983), Driving pour quatuor à cordes (1989), een nieuwe versie (1989) van Monteverdi's opera L'incoronazione di Poppea; de opera's Reigen, Wintermärchen en The winter's Tale.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.