muziekbus
Dit artikel is 09-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philipp Scharwenka

Ludwig Philipp Scharwenka, Duits componist en pedagoog van Poolse afkomst, geboren Samter (Poznan) 16 februari 1847, gestorven 16 juli Bad Nauheim 1917

Philipp Scharwenka is de oudere broer van Xaver Scharwenka (1850-1924). Scharwenka studeerde theorie en compositie bij Richard Wuerst en Heinrich Dorn aan de de Kullak Academie (Neue Akademie der Tonkunst) te Berlijn. In 1868 werd hij hier leraar theorie en compositie. In deze tijd schreef hij zijn eerste composities.

Samen met zijn broer Xaver stichtte Philipp in 1881 het Scharwenka-Konservatorium in Berlijn. P. Scharwenka had daar de leiding over de theorie- en de compositie-opleiding en in 1891 over die van het zuster conservatorium in New York, gesticht door zijn broer.

Scharwenka keerde in 1892 terug naar Berlijn om de leiding over het conservatorium daar over te nemen. In 1893 werd het Scharwenka Konservatorium samengevoegd met de Piano School van Karl Klindworth tot het Klindworth-Scharwenka conservatorium, dat een uitstekende reputatie verwierf. Als directeur van dit conservatorium bleef Scharwenka actief tot aan zijn dood in 1917.

Onder zijn leerlingen waren onder meer Otto Klemperer en Oskar Fried.

Philipp Scharwenka componeerde een symfonie, een viool concert, kamermuziek, de Arkadische Suite voor orkest, een symfonisch gedicht Fr├╝hlingswogen en Dramatische Fantasie voor orkest, koormuziek, liederen en talrijke werken voor piano, o.a. Album polonais.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.