muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philipp NicolaiPhilipp Nicolai geboren Mengeringhausen/Waldeck, 10 augustus 1556, gestorven Hamburg, 26 oktober 1608
Duits theoloog, dichter en componist

Philipp Nicolai studeerde theologie aan de universiteiten van Erfurt en Wittenberg van 1575-1579 en werd predikant. Het was een tijd van religieuze oorlogen in Europa en Nicolai moest vaak vluchten of onderduiken en zijn gemeenteleden toespreken tijdens huisvergaderingen.

Nicolai schreef theologische werken, waarbij hij de Lutherse theologie hoofdzakelijk verdedigde tegen Calvinistische opponenten. Ook preekte hij met grote kracht en effectiviteit.

In 1588 werd Nicolai predikant aan Altwildungen, in 1596 aan Unna in Westfalen en in 1601 predikant in Hamburg. Maar tegenwoordig is Philipp Nicolai bekend om het schrijven van twee hymnes.

Terwijl Philipp Nicolai predikant in Westfalen was, stierven 1300 van zijn parochianen aan de pest, vooral in het najaar van 1597, 170 in één week. Om zijn gemeenteleden te troosten schreef hij een serie meditaties die hij Freudenspiegel noemde en hier voegde hij twee hymnes aan toe, welke beide wereldberoemd zijn geworden: Wachet auf, ruft uns die Stimme en Wie schön leuchtet der Morgenstern.

De eerste hymne was, Wachet auf, ruft uns die Stimme een populaire adventhymne en de tweede was Wie schön leuchtet der Morgenstern, een populaire trouwhymne, maar wordt ook gezongen voor Advent, voor kerst, voor Driekoningen en als een algemene lofhymne. Philipp Nicolai schreef voor beide hymnes de tekst en de melodie, maar de arrangementen zijn van Bach.

De vroegste Engelse vertalingen zijn van Catherine Winkworth, maar er zijn sindsdien vele geschreven. Ook hebben verscheidene hymneschrijvers hun eigen woorden (in verschillende talen) op Nicolai's melodieën gezet.

Nicolai stierf op 26 oktober 1608 na een korte ziekte van vier dagen.

Website: justus.anglican.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.