muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philipp Krieger

Johann Philipp von Krieger

Johann Philipp Krieger geboren Neurenberg 25-2-1649, gestorven Weissenfels 7-2-1725
Duits componist en organist

Philipp Krieger studeerde als jongen bij G. Schütz in Neurenberg. In zijn tienerjaren was hij in Kopenhagen zo'n vijf jaar lang leerling van Schröder en Förster. Na zijn terugkeer werkte Krieger als organist te Bayreuth en waarschijnlijk Zeitz, terwijl de Neurenbergse Raad hem de eerste beschikbare functie beloofde.

Krieger reisde naar Italië in 1673, waar hij in Venetië studeerde bij Rosenmüller en Volpe en in Rome bij Abbatim en Pasquini. Krieger speelde voor Leopold I in Venetië, die hem in de adelstand verhief in 1675.

Na een korte periode in Bayreuth bezocht Krieger Frankfurt en Kassel, waar hij in beide plaatsen posities afsloeg. Zogenoemd kamermusicus en organist in Halle in 1677, werd hij Vice-Kapellmeister in 1678 en Kapellmeister toen het hof verhuisde naar Weissenfels in 1680. Het muzikale bestel van het hof behoorde al snel tot de besten in Duitsland. Een catalogus van vocale werken daar opgevoerd, heeft 2000 van Krieger's composities op de lijst staan met nog honderden meer door zijn broer Johann en andere Duitse en Italiaanse componisten. Krieger schreef ook muziek voor klavier, trio sonates en opera's.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.