muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philipp Christoph Kayser

Philipp Christoph Kayser geboren Frankfurt am Main 10-3-1755, getsorven Zürich 24-12-1823
Duits pianist, componist, orkestmuzikant en muziekpedagoog

Philipp Christoph Kayser kreeg zijn eerste muziekonderricht van zijn vader, organist van de Katharinenkirche in Frankfurt am Main. Muziektheorie studeerde Kayser bij Georg Andreas Sorge.

Al op het gymnasium raakte Kayser goed bevriend met Friedrich Maximilian Klinger, die de succesvolste dramaturg zou worden van de Sturm und Drang beweging. Hij en Kayser raakten al snel bevriend met Goethe en hun kleine groep werd nog versterkt door de poëet uit Straßburg Heinrich Leopold Wagner en Jakob Michael Lenz, die extern lid bleef, omdat hij in Straßburg bleef wonen en af en toe op bezoek kwam naar Frankfurt.

In 1775 trok Philipp Christoph Kayser naar Zürich. Goethe bezocht Kayser in Zürich in 1775 en nogmaals in 1779. Goethe was dermate enthousiast over de liederen van Kayser, dat hij hem zijn Singspiel Jery und Bäteli toestuurde om op muziek te zetten. Kayser weigerde, maar Goethe raakte hierdoor niet ontmoedigd en bleef bij zijn componistenkeuze.

In 1780 verscheen Kaysers Weihnachtskantate, bij zijn uitgever Füssli. Twee sonaten voor viool, klavier en hoorn verschenen kort daarna, echter zonder datering.

Op uitnodiging van Goethe kwam Kayser naar Weimar van januari tot mei 1781, waarna hij weer terugkeerd naar Zürich. In 1785 werd de samenwerking van de twee uiteindelijk een feit, toen Kayser Goethe's Singspiel Scherz, List und Rache op muziek zette.

Goethe die Kayser uit vriendschap dikwijls financieel ondersteunde, liet Kayser in 1787 op zijn kosten naar Rome komen. Toen Goethe in juni 1788 terugkeerde naar Weimar ging Kayser met hem mee. Volgens een vriend probeerde Goethe daar voor Kayser een post als kapelmeester te regelen, maar dit mislukte door een ruzie tussen Kayser en Goethe.
men. Kayser vertrok naar Zürich.

Na 1792, publiceerde Kayser niets meer en het leek erop dat hij gestopt was met componeren. Hij verdiende de kost vooral als leraar en af en toe concerteerde hij in Zürich. Kayser overleed daar in 1823.

Goethe had zich de uitzichtloosheid van de samenwerking al eerder gerealiseerd en had in 1789 in Johann Friedrich Reichardt een vervanger voor Kayser gevonden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.