muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Phil SpectorAmerikaans muziek-producer, geboren 26 december 1940.

Harvey Phillip "Phil" Spector is verantwoordelijk voor enkele van de bekendste populaire muziekstukken van de jaren zestig en zeventig.

Websites: joods gezin in de lagere middenklasse in de wijk Bronx in New York. Als gevolg van hoog opgelopen schulden pleegde zijn vader in 1949 zelfmoord en de familie verhuisde in 1953 naar Los Angeles. Ondanks zijn verlegenheid raakte hij al snel betrokken bij de plaatselijke muziek-cultuur.

Zijn eerste band was The Teddy Bears waar hij gitaar speelde en nummers schreef. Ze hadden een grote hit met To Know Him is to Love Him dat in 1958 werd uitgebracht en waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht. De titel was een verwijzing naar Phils vader.
Zijn grootste bijdrage leverde hij zonder twijfel door het produceren van andere artiesten waaronder The Ronettes, The Righteous Brothers, The Beatles en George Harrison.

Gezegend met een absoluut gehoor leerde hij al snel hoe hij een opnamestudio kon gebruiken, eerst als leerling van Lester Sill en Lee Hazelwood in Arizona en vanaf 1960 bij Leiber and Stoller in New York.

In 1961 was hij weer terug in Los Angeles waar hij, weer werkend voor Sill, aan een formidabele serie hits begon.

Aanvankelijk werkte hij met gevestigde artiesten als Johnny Nash en Gene Pitney maar al snel bleek dat hij zijn ideeƫn beter kwijt kon bij door hemzelf samengestelde groepen als The Crystals, Bob B. Soxx and the Blue Jeans, en The Ronettes.

De leden van deze groepen waren uitwisselbaar waarbij de samenstelling afhankelijk was van beschikbaarheid en wiens stem het meest geschikt was voor het materiaal. Een speciale favoriet was hierbij Darlene Love.

Hoewel hij zich voornamelijk richtte op singles namen Spectors groepen tenminste een (beroemd geworden) LP op: A Christmas Gift for You from Phil Spector (1963).

Zijn handelsmerk in deze periode was the Wall of Sound (de muur van geluid), waarbij hij grote aantallen muzikanten bij elkaar haalde die georkestreerde stukken speelden om zodoende een voller geluid te brengen. Daarnaast gebruikt hij opvallend vaak en veel slaginstrumenten. Hij paste veel akoestische trucs toe als het antifonaal door elkaar laten spelen van twee slagwerken, toepassing van strijkers (Spector wist altijd precies hoeveel hij er nodig had) en voor de rockmuziek zeer ongebruikelijke instrumenten als piano en klavecimbel. De mix klonk bedrieglijk egaal, zodat alleen luisteraars met een zeer goed gehoor konden horen welke instrumenten werden gebruikt. Phil Spector deed de hele productie zelf en hield zijn methode strikt geheim. Daardoor duurde het een paar jaar voor ze navolging van andere artiesten kreeg. Een voorbeeld van de wall of sound in Nederlandse muziek is het nummer Verdronken Vlinder van Boudewijn de Groot.

Minder bekend is dat aan de basis van the Wall of Sound een kelder vol met microfoons en speakers stond. De harde echo van de stenen muren gaf een bijzondere kwaliteit aan het geluid dat vooral goed tot zijn recht kwam als het werd afgespeeld op een AM-radio. Spector is altijd voorstander gebleven van het maken van singeltjes, en dan het liefst in mono.

In 1966 produceerde hij River Deep, Mountain High voor Ike and Tina Turner, wat hij zelf als zijn beste werk beschouwde. Door problemen binnen zijn eigen platenmaatschappij kreeg de plaat weinig aandacht op radio tot het drie jaar later opnieuw werd uitgebracht.

Spector trok zich meer en meer terug uit de openbaarheid maar vertoonde zich in 1969 met een cameo-optreden in de film Easy Rider.

De laatste LP van The Beatles, Let It Be uit 1970, werd ook geproduceerd door Spector. The Beatles waren op dat moment al uit elkaar, maar er lagen nog ongebruikte nummers uit de Get Back sessie op de plank. Omdat The Beatles dit zelf niet af gingen maken werd Spector ingeschakeld om er een album van te maken. Het resultaat viel echter niet in de smaak bij Paul McCartney. In 2003 werd het album als Let It Be... Naked opnieuw uitgebracht door McCartney, maar dan zonder de effecten van Spector.

Spector is een algemeen erkend excentriekeling vanwege de vele bizarre conflicten die hij had met artiesten, songwriters en managers die met hem samenwerkten. Vele verhalen doen hierover de ronde, zoals het afschieten van een pistool terwijl hij samen met John Lennon in de studio was en het najagen van Leonard Cohen met een geladen kruisboog tijdens de opnames van Cohen's album Death of a Ladies' Man.

Hij trouwde in 1968 met Ronnie van The Ronettes (haar echte naam is Veronica Bennett). Ze scheidden in 1974. In 2000 kende de rechtbank aan Ronnie Spector een vergoeding van meer dan 2 miljoen dollar toe voor contractbreuk en onbetaalde rechten over de muziek van The Ronettes.

Op 3 februari 2003 werd Spector gearresteerd op beschuldiging van moord nadat het lichaam van de 40-jarige actrice Lana Clarkson was gevonden in zijn huis in Alhambra, Californiƫ. De politie was gealarmeerd door een telefoontje van Spectors buren. Op 20 november werd Spector in staat van beschuldiging gesteld.

Veel van zijn producties zijn verzameld onder de titel Back to Mono (1958-1969) (4 CD-box; inclusief de volledige kerstplaat A Christmas Gift To You (1963))

Een biografie genaamd Out of His Head is geschreven door Richard Williams.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Phil_Spector

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.