muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Petr Eben

Tsjechische componist, geboren 1928 - overleden 24 oktober 2007.

Eben was een van de belangrijkste hedendaagse Tsjechische componisten. Hij liet een groot oeuvre na, waaronder veel orgelmuziek. Ook schreef hij opera's, oratoria, balletten en orkestwerk. Veel van zijn muziek wordt uitgegeven bij Panton, Státní Hudebni Vydavatelstvi.

Ebens werk wordt bepaald door invloeden uit de Middeleeuwse- en Renaissance literatuur en zijn neiging om zijn muziek archaïsch te stylen. De liefdesliederen uit 1951 zijn daar een goed voorbeeld van. Trouw aan de traditie en een voorkeur voor de oude polyfonie naast geheel nieuwe compositietechnieken zijn specifieke kenmerken van Ebens muziek.

Petr Eben beschouwt zijn muziek als een medium om spirituele noties over leven en dood aan de mensheid door te geven. Zijn ervaringen vanuit het kamp Buchenwald verwerkt hij in verschillende stukken met meditaties over de dood. Dit aspect vinden we op een sublieme manier verklankt in zijn werk 'Apologia Sokrates'. In dit stuk benadrukt Eben zijn geloof in Gods almacht over leven en dood.

Biografie
Petr Eben heeft het concentratiekamp Buchenwald overleefd waar hij in 1945 naartoe was gebracht vanwege zijn joodse afkomst en anti-Duitse houding.

Na zijn vrijlating neemt hij de draad van zijn pianostudie weer op en vanaf 1948 studeert hij compositie in Praag. Wanneer Petr in 1954 afstudeert ligt er een grootse carrière als pianist in het verschiet. Hij wordt hoofd van de muziekonderwijsafdeling van de universiteit van Praag. In deze hoedanigheid schrijft hij vocale- en instrumentale werken voor de jeugd en publiceert hij een verhandeling over van blad lezen en spelen.

In 1983 schreef Petr Eben voor het Holland Festival het ballet Vloeken en Zegeningen (Curses and Blessings). Eben kreeg veel onderscheidingen, zoals de Europese prijs voor kerkmuziek in 2002. Hij werd Honorary Fellow van het Royal College of Organists in Londen en werd geridderd in Frankrijk.

Petr Eben is 24 oktober 2007 op 78-jarige leeftijd in zijn woning gestorven.

Website: orgelconcerten.ncrv.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.