muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peteris Vasks

Peteris Vasks geboren Aizpute, Letland 1946
Letse componist

Peteris Vasks studeerde aan de Muziekacademie van Riga en de Muziekacademie van Litouwen, waar hij contrabas studeerde bij Vitautas Sereika tot 1970. Van 1973 tot 1978 studeerde Vasks compositie bij Valenzius Utkin aan de Letse Acamie voor muziek in Riga. Van 1963 tot 1974 was hij lid van verschillende symfonie- en kamerorkesten, zoals de het Lets Philharmonisch Orkest (1966-69), het Lets Philharmonisch Kamerorkest (1969-70) en het orkest van de Letse Radio en Televisie (1971-74).

Vasks heeft oude folkroristische elementen in zijn composities opgenomen. De meeste van zijn werken hebben programmatische titels, die refereren aan natuurlijke gebeurtenissen. Maar wat echt belangrijk is voor Vasks, is niet een poëtische lof over de natuur of een beschrijving van het landschap als esthetisch ideaal: De gemeenschappelijke relatie tussen natuur en mens, de schoonheid van leven en de dreigende ecologische en morele destructie van deze waarden - dit zijn de onderwerpen die Vasks hoofdzakelijk heeft opgenomen in zijn nieuwste werken en op muziek heeft gezet.

In 1996 werd hij benoemd tot "Main Composer" van het Stockholm Festival voor Nieuwe Muziek. In 1998 werd Vasks de Letse Muziek Prijs toegekend voor zijn vioolconcert Distant Light. Sinds 1994 is Peteris Vasks erelid van de Letse Academie voor Wetenschappen. In 2001 werd hem het lidmaatschap aangeboden van de Koninklijke Zweedse Academie voor Muziek, opgericht door koning Gustav III in Stockholm in 1771.

In 2001 was Peteris Vasks op uitnodiging van de Doelen, het Rotterdams Conservatorium en Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001, t/m 9 december "Composer in Residence" in Rotterdam. Hij leidde een masterclass compositie, begeleidde uitvoeringen van zijn werken en gaf zijn visie op de ontwikkelingen in de hedendaagse muziek. In opdracht van de Doelen en Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 componeerde Vasks een nieuwe werk voor strijkorkest, getiteld Viatore(dolende gevoelsmens,zoals "Wanderer").

In januari 2007 heeft de Belgische astronoom Eric Elst, een groot muziekliefhebber, een door hem ontdekte mini-planeet naar Peteris Vasks vernoemd. Naast de negen planeten kent ons zonnestelsel duizenden planetoïden of mini-planeten. De bekendste is wel Pluto, die onlangs 'gedegradeerd' is van planeet naar planetoïde. Hemellichaam Vasks bevindt zich in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.
Als dank heeft Vasks Eric Elst uitgenodigd voor een concert in Riga.

Peteris Vasks woont en werkt in Riga als freelance componist.

websites: www.schott-music.com, www.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.