muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Snoei

Rotterdamse componist, muzikant en tekstdichter

Snoei (ook bekend als Peter Snoey of Snoyola) is vooral bekend als schrijver van vele reclametunes, zoals 'Omo wast door en door schoon', 'de sauzen van Calvé' en 'dat is Van Nelle'.

Snoei timmerde begin jaren '60 aan de weg als jazzpianist en maakte samen met Hans Dulfer deel uit van de eerste groep Nederlandse free jazzmuzikanten. Hij kreeg ook bekendheid op jazz- poëziepodia, en in recensies dook zijn naam regelmatig op in combinatie met dichters als Jules Deelder, Simon Vinkenoog en Rikus Waskowski. Met Jules Deelder zat hij in de groepen het Schlagergezelschap van de Hyacinth en Popera.

1968 Schlagergezelschap van de Hyacinth
Het Schlagergezelschap van de Hyacinth uit Rotterdam onstaat uit de jazz & poetry sessions die in de jaren zestig in de mode zijn. De groep wordt opgericht door dichter Jules Deelder, zijn vriendin Roselie Peters, haar broer Rob Peters en Peter Snoei. De groep weet een platencontract bij Bovema in de wacht te slepen en presenteert op 28 november 1968 de single We Were As Happy As My Uncle Ray.

1969 Popera
Het Rotterdamse Popera bestaat onder meer uit dichter Jules Deelder en Peter Snoei.

Snoei schrijft later muziek voor documentaires en wordt bekend van vele reclametunes waaronder Omo Wast Door En Door Schoon, De Sauzen Van Calvé en Dat Is Van Nelle.

Als componist schreef Snoei muziek voor documentaires en werkte hij in gezamenlijke projecten met diverse artiesten. Rond 1970 componeerde en produceerde hij muziek voor popgroepen als The Buffoons.

Voor zijn talrijke commerciële composities werd Snoei vele malen bekroond, onder meer met de Heffie voor zijn complete oeuvre (1999).

In juli 2003 riep het vaktijdschrift Adformatie Peter Snoei uit tot Nederlands' meest succesvolle componist in advertising music.

Snoei ontwikkelde een speciale interesse voor geestelijke liederen en begon aan het op muziek zetten van Gerard Reves gedichten uit Nader Tot U, waaruit zijn succesvolle liederen-cyclus Carmina Revianum voortkwam, onder andere uitgevoerd tijdens Poetry International en de Nacht van Reve-herdenking op 7 mei 2006 in de Rode Hoed in Amsterdam.

Peter Snoei is dinsdag 7 augustus in het ziekenhuis op 67-jarige leeftijd onverwacht gestorven aan een virus in de hersenen.

Peter Snoei bedacht ooit het woord Madiwodo en de Bontjie Stars scoorden er de gelijknamige hit mee. Nu is madiwodo zo gewoon als agenda dat er zelfs een radioprogramma naar is vernoemd: www.vpro.nl/programma/madiwodo .

Websites: www.popinstituut.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.