muziekbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Sculthorpe

Peter Sculthorpe, Australische componist, geboren Launceston, Tasmanië 1929. De componist heeft in de meeste muzikale genres geschreven en bijna al zijn werken zijn beïnvloedt door het sociale klimaat en de fysieke karakteristieken van Australië. Verder hebben de muziek van de Aboriginals en het Torres Strait eiland, evenals de Indonesische gamelan muziek een belangrijke invloed op zijn muzikale idioom.

biografie
Peter Sculthorpe begon vanf zijn zevende jaar met componeren. Hij studeerde vanaf zijn zestiende aan de Melbourne University, waar hij zijn Bachelor of Music in piano behaalde in 1950.

In 1958 werd hem de Lizette Bentwich Beurs toegekend, die hem in staat stelde postdoctorale studies te volgen in Oxford. Hij studeerde compositie bij Edmund Rubbra en Egon Wellesz en kwam in contact met tijdgenoten als Peter Maxwell Davies en John Cage.

In 1963 begon Sculthorpe les te geven aan de universiteit van Sydney, waar hij tegenwoordig Emeritus Professor is. Hij doceerde ook aan verscheidene andere muziek instituten en universiteiten van zowel binnen als buiten Australië, en hij is drager van eredoctoraten van Tasmanië, Melbourne, Sussex, Griffith en Sydney.

Sculthorpe's oeuvre bestaat uit meer dan 350 werken en, behalve zijn jeugdwerken, wordt een groot deel van zijn werk regelmatig uitgevoerd en opgenomen over de hele wereld.

Sculthorpe heeft een diepe liefde voor zijn land en voor haar landschap, dat hij als gewijd beshouwd. Daarom is één van zijn meest constante thema's in zijn oeuvre de bescherming van Australië's milieu evenals dat van de hele planeet. Zijn preoccupatie met de fragiliteit van de toestand van de mens, kan teruggevonden worden in werken als het koor Requiem (2004, groeide uit zijn zorg over de gedode vrouwen en kinderen in de oorlog in Irak)) en het String Quartet No.16 (2006, groeide uit zijn zorg over de conditie van de mensen in gevangenshap).

Onder de vele awards die Sculthorpe gekregen heeft, beschouwt hij als de belangrijkste onder meer, dat hij gekozen is als één van Australië's Living National Treasures (National Trust of Australia, 1997), Distinguished Artist 2001 (International Society for the Performing Arts), Honorary Foreign Life Member (American Academy of Arts and Letters, 2003) en één van de 100 meest invloedrijke Australiërs (The Bulletin magazine, 2006).

In 2007 heeft Peter Sculthorpe de Don Banks Music Award gekregen, vanwege zijn werk als docent compositie aan de University of Sydney. Daarnaast vond de jury dat hij met zijn composities "unieke Australische accenten" heeft toegevoegd aan de kamer- en orkestmuziek. Deze prestigieuze prijs is vernoemd naar de Australische componist Banks en is bedoeld voor musici die gedurende een lange tijd een uitzonderlijke bijdrage leverden aan het muziekleven in Australië, er is een bedrag van ruim 35.000 euro aan verbonden.

websites:
www.amcoz.com.au,
www.omroep.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.