muziekbus
Dit artikel is 29-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Schreier

Duits lyrisch tenor geboren 29 juli 1935 in Meißen.

Peter Schreier groeit op in het dorp Gauernitz, vlakbij Meissen, waar zijn vader leraar, cantor en organist is. Van hem krijgt Schreier zijn eerste muziekonderricht.

In juni 1945, wanneer hij bijna tien jaar is treed hij in internaat van het Dresdner Kreuzchor en wordt door de koorleider Rudolf Mauersberger als talent ontdekt. Na het breken van zijn stem op zijn zestiende jaar wordt Schreier tenor en behoort tot vandaag tot de ideale bezetting van de evangelistenpartijen in Johann Sebastian Bachs kerkelijke werken.

In 1954 neemt Peter Schreier privé zanglessen bij de bekende concertzanger en zangpedagoog uit Leipzig Fritz Polster, terwijl hij als lid van het Leipzig Radio Koor werkt.
In 1956 gaat hij naar de Dresden Musikhochschule (Carl Maria von Weber muziek college), waar hij zang bij Herbert Winkler en Johannes Kemter studeert, directie bij Ernst Hintze en koorleiding bij Martin Flämig. Ook studeert hij aan de trainings school van de Dresdener Staatsopera. In 1959 behaalt hij zijn staatsexamen aan de Musikhochschule.

In 1959 maakt Schreier zijn podiumdebuut als eerste gevangene in Fidelio van Beethoven. In 1961 wordt Peter Schreier lid van de Staatsoper Dresden en heeft in het jaar erop als Belmonte in Die Entführung aus dem Serail van Beethoven zijn eerste grote succes.

In 1963 sluit hij een gastverdrag met de Deutsche Staatsoper Berlin en in 1969 wordt de Wiener Staatsoper hieraan toegevoegd. In 1966 zingt Schreier bij de Bayreuther Festspielen de rol van de jonge zeeman in Tristan und Isolde met Karl Böhm als dirigent en in het jaar daarop treedt hij voor het eerst op bij de Salzburger Festspielen, waar hij ononderbroken 25 jaar lang een gastrol vervult. Hierna volgt zijn debuut als Tamino aan de New Yorkse Metropolitan Opera en de eerste optredens aan de Mailänder Scala en in het Teatro Colon in Buenos Aires.

Peter Schreier heeft aan het begin van zijn loopbaan naam gemaakt als een Mozart tenor van wereldklasse. Hijzelf ziet zijn operarollen in werken van Mozart als een kernstuk van zijn levenswerk. Hij voert echter ook vele andere rollen uit, waaronder Loge in Rheingold en de titelrol in Palestrina.

Ook heeft hij een groot bereik in de klassiek-romantische cantate en een groot repertoire in het het oratorium. Zijn grote liefde geldt echter het lied, waarmee hij in alle belangrijke concertzalen over de wereld optreedt.

Schreier zingt rollen in vele opera's zoals, Fidelio, Die Entführung aus dem Serail, Die Zauberflöte, Das Rheingold en de opera Palestrina van Hans Pfitzner, meestal voor de Berlijnse Staatsoper aan Unter den Linden.

Schreier behoort tot de leidende musici in de DDR en verwerft, vanwege zijn interpretaties, al snel een internationale reputatie, die hem naar de grote operapodia en belangrijke Festivals van de wereld, waaronder de Salzburger Festspiele voert.

Van 1984 tot 1990 is hij president van het Kuratorium Schauspielhaus Berlin (later Konzerthaus Berlin), waartoe ook Theo Adam behoorde.

Zijn album Peter Schreier singt Weihnachtslieder is met ongeveer 1,4 miljoen exemplaren, met afstand de meest verkochte toonband in de geschiedenis van de DDR.

In juni 2000 verlaat Schreier het operapodium, zijn laatse rol is prins Tamino in Die Zauberflöte. Hij beëindigt zijn zangcarrière op 22 december 2005, waarbij hij zijn rollen als evangelist en dirigent combineert in een uitvoering van Bach's Kerstoratorium in Praag. Hij zet zijn directie carrière wel voort.

Peter Schreier dirigeert onder meer het Berliner Philharmoniker, het Hamburger Symphoniker, de Dresdner Staatskapelle, de Wiener Symphoniker, het Mozarteum-Orchester Salzburg, het Gürzenich-Orchester, het Philharmonische Staatsorchester Hamburg en het Los Angeles Philharmonic Orchestra.

Peter Schreier kreeg vele prijzen en onderscheidingen, de Nationalpreis der DDR 1. Klasse en het Bundesverdienstkreuz, de Ernst von Siemens Musikpreis (1988), de Léonie-Sonning-Musikpreis (1988, Kopenhagen), de Georg-Philipp-Telemann-Preis der Landeshauptstadt Magdeburg (1994) en de Europese Kerkmuziekprijs (2000). In 1986 werd hij tot erelid van het Weense Musikverein benoemd.

Bovendien werd hem driemaal de titel Kammersänger verleend en werd hij tot ereburger van Meißen benoemd.

Websites:
. www.bach-cantatas.com
. www.moehle-kuenstlerbetreuung.de
. www.mhalberstadt.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.