muziekbus
Dit artikel is 16-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Neville Luard PearsSir Peter Neville Luard Pears geboren 22 juni 1910 in Farnham, gestorven 3 april 1986 in Aldeburgh), Engels tenor.

Peter Pears was de levenslange partner van de componist Benjamin Britten.

Pears ging muziek studeren aan Keble College in Oxford, waar hij dienst deed als organist aan Hertford College, maar vertrok zonder het behalen van een diploma. Later studeerde hij stemtechniek aan het Royal College of Music.

Pears & Britten - Die Schone Mullerin - n.1 Das Wandern

Pears ontmoette Benjamin Britten toen hij lid van BBC Singers was. In 1937 gaven Pears en Britten hun eerste recital aan het Balliol College, universiteit van Oxford. Hierna reisden ze samen naar Amerika.
Bij hun terugkeer voerden ze samen Britten's Seven Sonnets of Michelangelo uit in Wigmore Hall en namen het daarna op voor EMI, hun eerste opname samen.

Veel van Britten's werken bevatten een belangrijke tenorpartij speciaal voor Pears geschreven, waaronder de Nocturne, de Serenade voor tenor, hoorn en strijkers, de Canticles, de opera's Peter Grimes en Albert Herring (hoofdrollen), The Beggar's Opera (Macheath), Owen Wingrave (Sir Philip Wingrave), Billy Budd (Captain Vere), The Turn of the Screw (Quint), Death in Venice (Aschenbach) en de drie Church Parables.

Pears was co-librettist voor A Midsummer Night's Dream en creëerde hierin een van zijn weinige komische rollen; als de figuur Flute vertolkte hij een parodie op Joan Sutherland in de waanzin scène van de opera Lucia de Lammermoor van Donizetti.

In 1943 werd hij lid van Sadler's Wells en in 1945 van de English Opera Group.

Pears beleefde groot succes als interpretator van de liederen van Franz Schubert, meestal met Benjamin Britten als begeleider en als oratorio solist, in het bijzonder als de Evangelist in Johann Sebastian Bach's Passions. Hij zong regelmatig in het Royal Opera House in Covent Garden en andere belangrijke Opera Huizen in Europa, de Scala in Milaan, in Wenen, Zürich, München, Rome en de Verenigde Staten. Hij maakte zijn debuut in de Metropolitan Opera in New York in oktober 1974 als Aschenbach in Dood in Venetië.

Pears andere belangrijke bijdragen aan het Engelse muziekleven omvatten lesgeven, het geven van opdrachten voor nieuwe muziek en het samenwerken met Britten en anderen in het oprichten van de English Opera Group en het opzetten van het Aldeburgh Festival en in 1972 van de Britten-Pears School for Advanced Musical Studies.

In 1978 werd Pears geridderd.

Peter Pears werkte en leefde samen met Benjamin Britten. Hij was vooral bekend om zijn interpretaties van de opera's van Britten, waarvan hij vaak de titelrol zong op de premières.

Samen met Britten bewerkte Pears oude Engelse vocale muziek. Zij waren 40 jaar samen totdat Britten in 1976 stierf en Pears's zangcarrière duurde tot 4 jaar daarna. Na een beroerte in december 1980, bleef hij een groot deel van zijn tijd en zijn creatieve energie wijden aan de Britten-Pears School, en op 3 april 1986 stierf hij aan een hartaanval en werd naast Britten in hun graf in Aldeburgh begraven.

websites: www.brittenpears.org, www.cco.caltech.edu, www.bach-cantatas.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.