muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter LiebersonPeter Lieberson geboren New York City 25 oktober 1946
Amerikaans componist

Peter Lieberson is de zoon van de overleden Goddard Lieberson, directeur van Columbia Records, en van de ballerina Vera Zorina.

Lieberson studeerde compositie bij Milton Babbitt, Charles Wuorinen, Donald Martino en Martin Boykan. Nadat hij zijn studies aan de universiteit van Columbia voltooid had, verliet hij New York in 1976 voor Boulder, Colorado, om zijn studies te vervolgen bij Chogyam Trungpa, een Tibetaanse Vajrayana Boeddhistische meester, die hij in 1974 ontmoette.

Daarna verhuisde Lieberson van Boulder naar Boston, waar hij Shambhala Training onderwees, een mediatatie en een cultureel programma. Verder bezocht hij de Brandeis universiteit, waar hij een doctoraat behaalde.

Lieberson's werken kregen voor het eerst nationale aandacht in 1983, bij de première van zijn Piano Concerto, gecomponeerd voor Peter Serkin in opdracht van Seiji Ozawa en het Boston Symphony Orchestra voor hun honderjarig jubileum. De opname van het werk won in 1985 de Opus Magazine's Contemporary Music Award. Hierna componeerde Lieberson in 1986, weer in opdracht van Ozawa en het BSO, een korte symfonie Drala.

Van 1984 tot 1988 onderwees Lieberson aan de Harvard universiteit. Daarna werd hij internationaal directeur van Shambhala Training in Halifax, Nova Scotia.

Sinds 1994 wijdt Lieberson al zijn tijd aan componeren. Hij schreef zijn liederencycli, Rilke Songs en Neruda Songs, voor zijn tweede vrouw, mezzo-sopraan Lorraine Hunt Lieberson. De Neruda Songs, Peter Lieberson's liederencyclus voor mezzo-sopraan en orkest op poëzie van de Chileense dichter en Nobel prijswinnaar Pablo Neruda, won in december 2007 de 2008 Grawemeyer Award van de Universiteit van Louisville. Elk van de liederen representeert een ander stadium van de liefde, van prille passie tot aan het sterven toe.
De Grawemeyer Stichting geeft elk jaar één miljoen dollar aan buitengewone composities en ideëen die "de wereldorde verbeteren" op het gebied van psychologie, onderwijs en religie. Het werk van Lieberson is gekozen uit 140 inzendingen uit de hele wereld.

De Neruda Songs vormen een liederencyclus gebaseerd op liefdesgedichten van de Chileense dichter Pablo Neruda. Lieberson componeerde de liederen voor zijn vrouw, mezzosopraan Lorraine Hunt Lieberson. Elk van de liederen representeert een ander stadium van de liefde, van prille passie tot aan het sterven toe.
Het bleek een soort afscheidscadeau, want niet lang na de voltooiing in 2006 stierf Lorraine Hunt Lieberson op 52-jarige leeftijd

Lieberson had zijn tweede vrouw Lorraine Hunt ontmoet in 1997 tijdens de productie van zijn opera Ashoka's Dream, een opdracht van de Santa Fe opera, en trouwde met haar in 1999. Zij stierf in juli 2006.

Onder Lieberson's vele awards vallen onder meer die van het National Institute of Arts and Letters en een Brandeis Creative Arts Award.

websites: www.schirmer.com, www.radio4.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.