muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter de Groot

Altus en artistiek leider van het Egidius Kwartet.

Altus Peter de Groot studeerde zang bij Aafje Heynis aan het Arnhems Conservatorium. Zij leerde hem naast een solide techniek 'dat een zanger het medium moet zijn tussen het kunstwerk en het publiek, en dat die taak als het ware priesterlijk moet worden opgevat'.

Na zijn studie zong hij eerst enkele jaren in het Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, en vervolgens in Ton Koopmans Amsterdam Baroque Choir, waar hij zich ook solistisch profileerde. Daarnaast kon men hem regelmatig aantreffen in het Currende Consort o.l.v. Erik van Nevel, bij de Camerata Trajectina en in de Cappella Figuralis van De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. Een constante bron van musiceervreugde vormde in die jaren bovendien het zingen in het Gesualdo Consort van Harry van der Kamp.

Als freelancer bij het Nederlands Kamerkoor kwam Peter de Groot in contact met Paul van Nevel; in diens vermaarde Huelgas Ensemble kwam Peter voorgoed in de ban van de renaissancemuziek. 'Van Nevel leerde mijn ogen en oren opnieuw zien en luisteren en leidde mij op mijn eerste eigen musicologische paadjes. En toen richtten we ons eigen Egidius Kwartet op. Het is het beste en mooiste wat me is overkomen, ik kan er mijn zangers-ei, mijn vrienden-ei én mijn musicologen-ei in kwijt. Het is een 24-uursbaan maar het is heerlijk!'

Als verantwoordelijke voor het repertoire van het Egidius Kwartet enthousiasmeert Peter hedendaagse componisten als Daan Manneke, Bart Visman en de Grieks/Nederlandse Calliope Tsoupaki om nieuw werk voor het kwartet te schrijven; de Belgische componist Walter Hus schreef bovendien speciaal voor hem de liederencyclus Francesco's Paradox.

Als musicoloog ontsloot Peter de Groot het werk van Cornelius Canis en Nicolas Payen, twee vergeten kapelmeesters van Karel V (uitgebracht op een CD door het label Et'cetera); met de Leuvense hoogleraar Ignace Bossuyt bereidt hij de uitgave van Payens volledige werk voor. Samen met musicoloog Jaap van Benthem maakte hij voor het kwartet een programma gewijd aan werken van Josquin des Prez.

Websites: www.egidiuskwartet.nl, weblogs.socsci.ru.nl/joosterman

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.