muziekbus
Dit artikel is 17 10 2016 14:01 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Cabus

Peter Cabus geboren Mechelen, 27 juli 1923, overleden Mechelen 11 november 2001
Belgisch componist

Peter Cabus begon zijn muziekstudies aan het Lemmensinstituut, waar hij orgel studeerde bij Flor Peeters en piano bij Marinus de Jong. Daarna studeerde Cabus aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij piano studeerde bij Charles Scharrès, kamermuziek bij André Gertler en compositie en fuga bij Jean Absil en Léon Jongen.

Na zijn studie was Cabus organist aan de Sint Katelijnekerk in Mechelen en werkte als pianist in diverse kamermuziek-ensembles. Geleidelijk aan zou hij zich minder als uitvoerend muzikant manifesteren en meer als componist en pedagoog.

Van 1947 tot 1959 was Cabus muziekleraar aan de Muziek-Academie in Mortsel en aan het conservatorium in Mechelen. Ook gaf hij van 1950-54 muziekonderricht aan het gymnasium in Keerbergen en van 1954-59 aan een middenschool in Antwerpen. In 1959 werd Peter Cabus opvolger van zijn inspirator Godfried Devreese, als directeur van het conservatorium in Mechelen.

Peter Cabus was voorts docent compositie, harmonieleer en contrapunt aan het Koninklijk conservatorium van Brussel. Zijn bekendste leerling was Johan Duijck, later leider van het Vlaamse Radiokoor, het koor van de Academy of Saint Martin in the Fields en van het Madrigaalkoor Gent. Ook Jan van Landeghem, directeur van de muziekacademie Bornem, studeerde compositie bij Cabus.

In 1972 lag Cabus mee aan de basis van de oprichting van het Festival van Vlaanderen, afdeling Mechelen. In 1980 werd Petre Cabus lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Zijn oeuvre omvat meer dan 200 werken in verschillende genres.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.