muziekbus
Dit artikel is 22-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Benoit

Peter Léonard Léopold Benoit (geb. 17-8-1834 in Harelbeke/Vlaanderen - gest. 8-3-1901 in Antwerpen), Vlaamse componist, muziekpedagoog en muziekwetenschapper. Benoits leven en werk wordt treffend gesymboliseerd in zijn beroemdste lied Mijn moederspraak (1889).

Vanaf 1851 genoot Peter Benoit zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Brussel, waar hij piano studeerde bij Jean-Baptiste Michelot, harmonie bij Charles Bosselet en contrapunt, fuga en compositie bij directeur François-Joseph Fétis.

Vanaf 1856 was hij eerst als kapelmeester werkzaam, voor hij in 1867 directeur werd van de Vlaamse muziekschool in Antwerpen. Uit dit instituut kwam later het Koninklijk Conservatorium voort.

Benoit schreef talrijke muziekwetenschappelijke werken in de Nederlandse taal en concentreerde zich op compositorisch gebied op het schrijven van opera's, oratoria, cantates, symfonische gedichten, koormuziek, liederen en kerkmuziek.
de Vlaamse oratoria Lucifer (1866) en De Schelde (1869) kregen in de Benoit literatuur een grote symboolwaarde als het begin van zijn nationalistische periode, waarin hij definitief de volkstaal zal gebruiken als voertaal voor zijn composities.

Benoit's belangrijkste composities behelzen de Vlaamse oratoria Lucifer en De Schelde, de zangspelen Het Dorp in 't Gebergte, het Drama Christi, veel liederen, koormuziek, cantates en motetten. Benoit schreef ook een groot aantal essays over muziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.