muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peer Raben

eigenlijk Wilhelm Rabenauer geboren Viechtafell 3-7-1940, gestorven Mitterfels 21-1-2007
Duitse filmcomponist en producent

Gymnasium in Straubing studeerde Raben pedagogiek aan de universiteit van Regensburg, welke hij echter afbrak voor een opleiding in podiumkunsten aan de Folkwangschule te Essen. Aansluitend studeerde Raben aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München, waar hij theaterwetenschappen en muziekwetenscahappen studeerde.

Peer Raben behoorde midden jaren zestig tot de oprichters van de Groep van het Münchener "Action Theaters", het latere antitheater, waar hij als acteur en regisseur werkzaam was. Zijn samenwerking met Fassbinder, die ook lid was, dateert uit deze tijd. In deze tijd produceerde hij al films, speelde zelf en schreef muziek. Bovendien voerde hij de regie bij twee films Adele Spitzeder en Wo gehts denn hier zum Film? en was hij de auteur van twee theaterstukken in Bremen en Bochum.

Sinds 1968 had hij zich gespecialiseerd in het schrijven van filmmuziek en afgezien van Rainer Werner Fassbinder, van wie hij de huiscomponist was, schreef hij de muziek voor films van Daniel Schmid, Werner Schroeter, Robert van Ackeren en Barbet Schröder.

Raben maakte in de zeventiger jaren vooral naam als componist voor de films van Fassbinder, voor wie hij onder meer de muziek componeerde bij de films Die Ehe der Maria Braun, Lili Marleen, Lola, Die Sehnsucht der Veronika Voss en en het tv epos Berlin Alexanderplatz. Bij de eerste films van Fassbinder Liebe ist kälter als der Tod, Warum läuft Herr R. amok, Katzelmacher, fungeerde Raben ook als producent. Verder schreef hij ook de muziek van Wong Kar-wai's prijzenwinnende 2046.

Naast zijn werk voor films, schreef Raben ook liederen voor Fassbinder's vrouw, actrice en zangeres Ingrid Caven en produceerde samen met haar enkele albums, waaronder een album ter ere van Edith Piaf. Raben componeerde de muziek en de teksten werden geschreven door Raben, Fassbinder, Wolf Wondratschek, Hans Magnus Enzensberger en Jean-Jacques Schuhl.

In 1980 werd Raben voor de muziek bij van Ackerens Film Die Reinheit des Herzens voor de 'Filmband in Gold' genomineerd. Verder was hij lid van de Vereinigung Deutscher Komponisten.

In 1981 draaide Raben zijn eerste bioscoopfilm Heute spielen wir den Boss. In de jaren negentig moest Raben het vanwege een beroerte rustiger aan gaan doen. Tot die tijd had hij bij ongeveer 80 films en tv-producties muziek geschreven.

In 2003 won hij de oeuvreprijs van het Berlijns Filmfestival. Op 14 oktober 2006 werd hem door de World Soundtrack Academy een World Lifetime Achievement Award toegekend voor zijn carrière tijdens het Filmfestival van Gent.

Op 21 januari 2007 overleed Peer Raben in een ziekenhuis in Mitterfels, hij werd 66 jaar.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.