muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pearl-Jam

Pearl Jam is een rockband uit Seattle.

een van de grote namen uit de grunge en werd vooral bekend met het debuutalbum Ten en de hit Alive. Van dit album werden ook Jeremy en Even Flow hits. Geen single-hit, maar eveneens een gewaardeerd nummer van dit album is Black, dat in 2006 als hoogste Pearl Jam-notering de 14e plaats behaalde in de Arrow Rock 500 en de 7e plaats in de 90s Request Top 100 van 3FM.

De band heette oorspronkelijk Mookie Blaylock, de bijnaam van een bekende basketballer. Het eerste album kreeg de naam Ten; het rugnummer van Mookie Blaylock.

De bekendste musicus van Pearl Jam is zanger/gitarist Eddie Vedder. Daarnaast spelen ook bassist Jeff Ament, gitaristen Stone Gossard en Mike McCready en de huidige drummer Matt Cameron een belangrijke rol in het succes van de band. Tegenwoordig is de band uitgebreid met een toetsenist, bekend onder zijn bijnaam Kenneth-'Boom'-Gaspar.

De band is min of meer voort gekomen uit Mother Love Bone en het project Temple Of The Dog. Temple of The Dog is opgezet door Chris Cornell, de toenmalige zanger van Soundgarden. De eerste twee nummers op het album zijn opgedragen aan de overleden zanger van Mother Love Bone, Andrew Wood.

De nummers van het eerste Pearl Jam-album gaan deels over jongeren met moeilijkheden; een thema dat goed aansloot bij de doelgroep van de grungehype, begin jaren negentig. Het nummer Jeremy is gebaseerd op de zelfmoord van een zestienjarige jongen, Jeremy Delle, in Richardson, Texas, die zich in een klaslokaal door het hoofd schoot na hevige pesterijen.

Alive gaat over een jonge Vedder die er achter komt dat zijn vader niet zijn echte vader is, en dat zijn echte vader is overleden. Het nummer vormt een drieluik met Once, waarin de jongen door het lint gaat, en Footsteps waarin hij wordt veroordeeld en zijn moeder de schuld geeft. Deze nummers staan ook wel bekend als de Mamason-trilogie.

Vedder gebruikt vaker de techniek waarbij hij een nummer zingt in de ik-vorm, alsware hij iemand anders. Een voorbeeld is ook Daughter, over een meisje dat dyslexie heeft, en over haar moeder die niet goed weet hoe daarmee om te gaan. Vedders teksten bevatten regelmatig autobiografische elementen, soms in een andere context geplaatst.

Op vrijdag 30 juni 2000 raakten bij enorm slecht weer negen fans in het gedrang en verpletterd tijdens een optreden van de band op het Deense Roskilde Festival. Acht jongemannen overleden ter plekke, een negende de woensdag erna in het ziekenhuis. Tientallen mensen raakten gewond. Het festival zelf werd in versoberde vorm voortgezet, maar Pearl Jam koos ervoor de rest van zijn Europese concertenreeks (een show op Rock Werchter en in de Ahoy-zaal in Rotterdam) af te gelasten. Op 3 augustus 2000 startten ze evenwel hun Amerikaanse concertenreeks, mede door advies van artiesten die soortgelijke drama's hadden doorstaan.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Pearl_Jam

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.