muziekbus
Dit artikel is 16-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pauline OostenrijkNederlands hoboïste

Oostenrijk studeerde hobo bij Koen van Slogteren en Jan Spronk en piano bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze volgde masterclasses bij Han de Vries, Thomas Indermühle, Alex Klein en Omar Zoboli.

Activiteiten
Oostenrijk is solo-hoboïste van het Residentie Orkest en daarnaast hoofdvakdocente hobo aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ze speelde solo bij onder meer haar eigen Residentie Orkest, de Nederlandse radio-orkesten, Amsterdam Sinfonietta, het Symfonie Orkest van de WDR Köln, het Salzburger Kammerorchester en het Orchestre d'Auvergne. In 1992 maakte ze haar debuut in Carnegie Hall in New York.

Ze is ook actief in de kamermuziek. Ze geeft concerten met de pianist Ivo Janssen, met het Utrecht Strijkkwartet en met haar zus de sopraan Nienke Oostenrijk. Samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer vormt ze sinds 2004 het Blazers Kamer Collectief. Louis Andriessen componeerde voor Oostenrijk het werk voor hobo solo To Pauline O. Ze maakte een aantal cd's met soloconcerten en kamermuziek.

Prijzen en onderscheidingen
Oostenrijk was in 1999 de eerste hoboïst die de Nederlandse Muziekprijs mocht ontvangen, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek. Daarvoor werd ze onderscheiden met de eerste prijs in de nationale finale van het Eurovisie-concours "Young Musician of the Year" in 1986, de eerste prijs in het Tromp hoboconcours in 1988, de Vriendenkrans van het Concertgebouw in 1989, de eerste prijs in het Gillet hoboconcours in Baltimore in 1991, de Philip Morris Kunstprijs in 1993 en de tweede prijs in het Internationale Kamermuziekconcours van Rome (samen met harpiste Manja Smits) in 1998.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.