muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pauline Oliveros

Pauline Oliveros geboren Houston, Texas 30-5-1932
Amerikaans accordeoniste en componiste

Oliveros is de stichter van Deep Listening, waarover John Cage in 1989 zei: "Door Pauline Oliveros en Deep Listening, weet ik eindelijk wat harmonie is.......Het gaat over het plezier van muziek maken".

Pauline Oliveros, componiste, performer en humanitair is een belangrijke pionier in de Amerikaanse muziek. Internationaal erkend, heeft ze klank onderzocht, nieuwe grond smedend voor haarzelf en anderen. Door improvisatie, electronische muziek, ritueel, onderwijs en meditatie heeft zij een oeuvre gecreërd, met zo'n breedte van visie dat het een diepgaand effect heeft op degenen die het ervaren en het velen ontgaat die erover proberen te schrijven.

Oliveros werd internationaal geëerd met prijzen, schenkingen en concerten. Of zij nu optreed in het John F. Kennedy Center in Washington D.C., in een ondergrondse kelder, of in de studios van de West-Duitse Radio, haar verbintenis aan interactie met het moment is altijd dezelfde. Ze kan het geluid maken van een sirene tot een ander instrument van het ensemble.

Door Deep Listening stukken en eerder Sonic Meditations, introduceerde Oliveros het concept van de vereniging van alle omgevingsgeluiden tot muzikale uitvoering. Om dit tot een prettige ervaring te maken, is een scherpe concentratie vereist, muzikale bedrevenheid en sterke improvisationele vaardigheden, de karakteristieken van haar vorm. In haar optredens gebruikt Oliveros een accordeon die op twee verschillende manieren is gestemd, haar precieze intonatie, met daaraan toegevoegd electronica om het geluid van de accordeon te veranderen en de individule karakteristieken van een elke ruimte te onderzoeken. (Tuning Chart).

Pauline Oliveros heeft een schare trouwe volgelingen opgebouwd met haar concerten, opnamen, publicaties en muzikale composities, voor solisten en muziek ensembles, dans-, theater- en interart-gezelschappen.

Zij was de eerste directeur van het Center for Contemporary Music (voorheen het Tape Music Center at Mills), directeur van het Center for Music Experiment gedurende haar 14 jaar lange professorschap aan de universiteit van Californië in San Diego, adviseur voor organisaties als The National Endowment for the Arts, The New York State Council for the Arts, en vele privé stichtingen.

Zij is nu werkzaam als Distinguished Research Professor of Music aan het Rensselaer Polytechnic Institute en Darius Milhaud Composer in Residence aan Mills College.

Oliveros heeft haar stem gebruikt voor de vertegenwoordiging van individuele belangen van artiesten, voor het belang van verscheidenheid en experimenten in de kunsten en voor het promoten van samenwerking en goede wil tussen de mensen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.