muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Whiteman

(geb. 28.3.1890 in Denver - gest. 29.12.1967 in Doylestown), Amerikaanse jazzmusicus en concertorganisator. Paul Whiteman leidde een symfonisch jazzorkest met grote muzikanten als Bix Beiderbecke, Frankie Trumbauer, de Dorseys, Eddie Lang en Joe Venuti.

Paul Whiteman gaf George Gershwin in het jaar 1923 de opdracht een jazzcompositie (jazz) voor een door hem georganiseerd concert te schrijven. Gershwin schreef een `symfonische jazzcompositie': de Rhapsody in blue voor piano en jazzband. De eerste uitvoering, op 12 februari 1924 in New York, werd bijgewoond door vele groten uit de muziekwereld. In 1926 ontstond de versie voor piano en symfonieorkest.

Gershwin wordt in 1924 op slag beroemd met Rapsody in Blue. Gershwin: "Ik wilde laten zien dat jazz een idioom is dat niet moet worden beperkt tot alleen maar een liedje met refrein met een duur van drie minuten. Ik heb willen uitdrukking geven aan onze manier van leven, het tempo van leven, het tempo van ons modern bestaan, jachtig, chaotisch en dynamisch."

Whiteman propageerde sindsdien de symfonische jazz en droeg met zijn orkest, dat hij in 1940 ontbond, bij tot de verbreding van deze nieuwe stijlrichting.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.