muziekbus
Dit artikel is 08-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Lincke

Lizzi Waldmüller - Das Macht Die Berliner Luft
Duits operettecomponist, geboren 7 november 1866 in Berlijn (andere bronnen beweren Wittenberge) - overleden 3 september 1946 te Hahnenklee in de Harz.

Biografie
Carl Emil Paul Lincke was op jonge leeftijd al enthousiast over militaire muziek en begon in 1880 te oefenen als een muzikant bij de Wittenberge Stadtmusikkapelle van Rudolf Kleinow. Het lukte hem niet militair muzikant te worden en vanaf 1884 vond hij baantjes als fagottist bij theater orkesten in Berlijn zoals het Ostend-Theater en werd al snel af en toe ingezet als dirigent en répétiteur.

Paul Lincke componeerde zijn eerste werken toen hij kapelmeester aan het Königsstädtisches Theater am Alexanderplatz was: kleine liederen, vaudeville liederen en intermezzo's. In die tijd tourde Lincke door Duitsland als begeleidend pianist met verschillende humoristische zang-ensembles.

Als muzikaal directeur van de tuinconcerten van het Belle Alliance Theatre, trok Lincke de aandacht vanwege zijn bekwaamheid als dirigent. Daarom werd hij door het Apollo Theater vanaf 1893 aangenomen als eerste dirigent en composer in residence. Hij moest variété opvoeringen begeleiden met muziek door zijn orkest en componeerde begeleidende muziek voor zulke voorstellingen alsook voor parodistische eenakters.

In 1897 was Lincke twee jaar lang als muziek directeur aan het aan het Théâtre Folies-Bergères in Parijs werkzaam. Na zijn terugkeer naar Berlijn, ging hij weer aan het Apollo Theater werken en vanaf 1909 werkte hij aan het Metropol-Theater in Berlijn. In deze tijd componeerde hij vele zeer populaire een-akter operette's, waarvoor zijn vriend Heinz Bolten-Baeckers (1872-1938) de teksten schreef. Terwijl hij met zijn ensemble door heel Duitsland, de Europese hoofdsteden en Amerika tourde, dirigeerde Lincke zijn eigen werken, waarvoor hij de Apollo-Uitgeverij opgericht had.

In 1937 kreeg Lincke de zilveren ere-medaille van zijn geboortestad en op zijn vijfenzeventigste verjaardag in 1941 werd hij tot ereburger van Berlijn benoemd.

Tijdens een verblijf in 1943 in het Boheemse Marienbad werden zijn woning en uitgeverij in Berlijn vernietigd bij een bombardement.

Na de oorlog wilde hij terugkeren naar Berlijn, maar kreeg hier van de geallieerden (mede vanwege het anti-Duitse chauvinisme/sentiment?) ondanks zijn Berlijnse afkomst geen toestemming voor. Lincke kon dankzij de hulp van de Amerikaanse generaal Pierce verblijven in Arzberg en vervolgens in Hahnenklee (later Goslar genoemd) in de Harz waar hij september 1946 overleed.

Paul Lincke bereikte doorslaand succes met zijn voor het volk geschreven liederen, schlagers, revues en operette's. Zijn drie hoofdwerken Frau Luna (1899, waarin Schlösser, die im Monde liegen, Schenk mir doch ein kleines bißchen Liebe, Das ist die Berliner Luft), Im Reich des Indra (1899) en Lysistrata (1902, waarin Glühwürmchen) luidde de geboorte van de Berlijnse opera in.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.