muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Juon

Paul (Pavel Fjodorovitsj) Juon geboren 6-3-1872 Moskou, gestorven 21-8-1940 Vevey, Zwitserland Russisch componist van Duits-Zwitserse afkomst

Paul Juon volgde vanaf 1889 een muzikale opleiding aan het keizerlijk conservatorium van Moskou, waar hij viool studeerde bij Jan Hrimalý en compositie bij Sergei Tanéjev en Anton Arenski. Van 1894 tot 1895 studeerde hij bij Woldemar Bargiel aan de Musikhoschule te Berlijn.

In 1896 werd Juon leraar viool- en muziektheorie aan het conservatorium van Bakoe. Een jaar later vestigde hij zich te Berlijn, waar hij van 1906 tot 1934 compositie doceerde aan de Hochschule für Musik. Onder zijn leerlingen waren onder meer Orthel en Wolpe. In 1919 werd hij verkozen tot lid van de Pruisische Akademie voor Schone Kunsten.

Ziekte verplichtte hem uit te wijken naar Vevey in Zwitserland in 1934, waar hij zich vestigde.

Zijn werken zijn sterk onder invloed van Johannes Brahms gecomponeerd, maar Juon behield de wijze van instrumenteren en het karakter van melodie en ritme van de Russische muziek.

Werk: pianomuziek; orkestmuziek, waaronder 1 symfonie; viool- en cello concerten; kamermuziek; ballet: Psyche; liederen; geschriften: Praktische Harmonielehre; Handbuch für Harmonie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.