kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Gilson

Paul Gilson geb. 15-6-1865 Brussel, gest. 3-4-1942 Brussel
Belgisch componist en muziekpedagoog

Paul Gilson was eerst autodidact alvorens hij in 1886 met een driejarige opleiding aan het conservatorium van Brussel begon, compositie bij Fr. A. Gevaert en harmonie en contrapunt bij Charles Duyck. In 1889 behaalde hij de eerste grote Prix de Rome met de cantate Sinaï.

Tussen 1899 en 1909 doceerde Gilson harmonieleer aan het conservatorium van Brussel. In 1904 kreeg hij ook een leerstoel aan het conservatorium van Antwerpen. Van 1908-30 was hij inspecteur van het Belgische muziekonderwijs.

Op jeugdige leeftijd kwam hij in aanraking met de Russische 'groep der vijf' en hij was een de eersten die belangstelling voor de werken van deze componisten wist te wekken.

Door een stevige vormgeving, expressieve melodieën en een schitterend orkestraal palet bracht Gilson de Vlaamse muziek met zijn composities op een internationaal peil. Hij was ook criticus en stichtte samen met zijn leerlingen Marcel Poot en Maurits Schoemaker in 1924 'La revue musicale belge'. Hij bleef hierbij betrokken totdat het tijdschrift ophield te bestaan in 1940.

Gilson vormde een kring van leerlingen en zijn theoretische werken mogen belangwekkend genoemd worden. Tot zijn beste leerlingen behoren zijn vriend August de Boeck, Marcel Poot, Francis de Bourguignon en Maurits Schoemaker. Maurits Schoemaker stichtte in 1925 samen met Marcel Poot, Gaston Brenta, René Bernier, Francis de Bourguignon en anderen, allemaal leerlingen van Gilson, de groep der Synthetisten.

Gilson had ook veel belangstelling voor de grote koperensembles, waarvan hij het niveau verbeterde en waarvoor hij belangrijke muziek componeerde.

Werken: symfonisch gedicht De Zee (in de vorm van een cyclische symfonie, 1892); 2 opera's: Prinses Zonneschijn (1903), Zeevolk; dramatisch oratorium: Francesca da Rimini (1892); ballet: La captive (1904); Schotse Rhapsodie; werken voor harmonie en fanfareorkest; geschriften: Cours d'Instrumentation, Traité d'harmonie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 20.