kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Dukas

Paul Dukas geb. 1-10-1865 Parijs, gest. 17-5-1935 Parijs
Frans componist en muziekcriticus

Paul Dukas studeerde piano, muziektheorie en compositie aan het Parijse conservatorium, waar Th. Dubois, G. Mathias en E. Guiraud zijn leraren waren. Hij was een bewonderaar van Wagner en Debussy met wie hij samen studeerde bij Guiraud. Hij was ook een echte volgeling van Berlioz. Hij won de tweede Prix de Rome met de cantate Velléda.

Na zijn studies was hij werkzaam als criticus voor de Revue Hebdomadaire en de Gazette des Beaux-Arts. In 1909 werd hij benoemd tot leraar aan de orkestklasse, in 1913 van de compositieklasse van het conservatorium van Parijs en in 1926 werd hij docent compositie aan de École Normale de Musique in Parijs. Tot zijn vele leerlingen behoorden Aubin, Barraine, Cartan, De Falla en Messiaen.

Hij was inmiddels al een beroemd componist door werken als de Symphonie en ut majeur (1897), L'Apprenti sorcier (1897, naar Goethes Ballade Der Zauberlehhrling) een enorm en blijvend succes, twee meesterlijke pianowerken Sonate in es (1901) en Variations, Interlude et Finale sur un thème de Rameau (1903).

Dukas gold als een uitstekend en origineel instrumentator die stilistisch dicht bij het Frans impressionisme stond.
Zijn zelfkritiek heeft zijn oeuvre zeer beperkt, kort voor zijn dood vernietigde hij een groot deel van zijn composities.

Andere werken behalve bovenstaande: orkestmuziek, Ouverture Polyeucte (1891), Symphonie in C (1896); pianomuziek, Prélude élégiaque sur le nom de Haydn (1910), La plainte au loin du faune (1920; ballet La Péri (1912, gedanst muziekgedicht); opera, Ariane et Barbe-bleue (libretto van Maeterlinck, 1907); liederen, Sonnet de Ronsard.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 13.