muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Dessau

Paul Dessau geb. 19-12-1894 in Hamburg, gest. 28-6-1979 in Berlijn
Duits componist en dirigent

Paul Dessau schreef zich op 16-jarige leeftijd in voor een muzikale opleiding aan het Klindworth-Scharwenka conservatorium. Hij was leerling van Florian Zajic en Eduard Behm. In 1913 werd hij aangesteld als koorrepetitor aan de stadsschouwburg van Hamburg. Tegelijkertijd volgde hij compositieleer bij M.J. Loewengard.

In 1918 werd Dessau benoemd als dirigent en componist van de Kammerspiele van Hamburg. Hij was van 1919-23 koorrepetitor en dirigent van de opera van Keulen bij Otto Klemperer. Van 1923-25 was hij werkzaam als eerste kapelmeester in Mainz. In 1925 werd Dessau aangeworven als eerste kapelmeester bij Bruno Walter door de Städtische Oper van Berlijn. Op 21-6-1924 trouwt hij met de toneelspeelster Gudrun Kabisch, zij krijgen twee kinderen, een dochter Eva in 1926 en een zoon Peter in 1929. Zij zijn gescheiden in 1936.
Hij componeerde in die tijd veel verschillende werken en zijn joods-zijn en zijn politieke overtuigingen zijn in de muziek terug te vinden. Dessau componeerde voor kinderkoren en schreef verschillende concerten. In 1925 won hij een prijs met zijn Concertino voor viool. In 1927 werd in Praag zijn Erste Sinfonie(in C) uitgevoerd. Hij begon zich erg voor de film te interesseren en kreeg in 1926 van de Ufa de leiding over het orkest in Wiesbaden, wat hij tot grote hoogte voerde. Hij keerde terug naar Berlijn en toen de bioscoop das Alhambra aan de Kurfürstendamm heropend werd, mam men Dessau aan als orkestleider. Hij experimenteerde met het componeren van filmmuziek, waarmee hij in 1929 naar het Baden-Baden-festival ging.

In 1933 emigreerde Paul Dessau naar Parijs en componeerde vooral filmmuziek. In 1936 ontmoette hij René Leibowitz en ging hij ook componeren in het 12-toons-systeem. In 1938 componeerde hij de muziek voor een van de toneelstukken van Brecht. In 1939 trok hij naar New York, waar hij allerlei verschillende baantjes had en vestigde zich 4 jaar later in Hollywood. Hij begon een nauwe samenwerking met Bertolt Brecht. Hij schreef de muziek voor enkele van Brechts toneelstukken en bewerkte verscheidene teksten van Brecht tot opera's. Hij ontmoette Schönberg met wie hij samen veel muziek voor de filmstudio's componeerde. Hij blijft politiek geëngageerd.

Na de oorlog keerde Dessau, evenals Brecht terug naar Duitsland. Hij vestigde zich in Oost-Berlijn en werd er docent aan de Akademie der Künste en professor in 1959.

Paul Dessau's oeuvre omvat o.a. enkele opera's, etudes, orkeststukken, toneel- en kamermuziek, pianocomposities, cantates en koren. Enkele van Dessau's werken hebben een sterke politieke inslag (verheerlijking van de DDR-maatschappij).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.