muziekbus
Dit artikel is 16-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

PaukDe pauk is ook bekend onder de naam timpani.

Het, zo mogelijk belangrijkste slaginstrument van een orkest, de pauk, bestaat uit een halfronde, bolvormige ketel uit messing, waarover een dierenhuid (meestal dat van een kalf) is gespannen. De spanning van de huid zorgt voor de verschillende toonhoogtes. Pauken houden het midden tussen een snare-drum en bas-drum.

Werden voor het spannen van de membramen eerst snoeren gebruikt, sinds de zestiende eeuw gebruikt men hiervoor een constellatie van schroeven. Door middel van een zwengel of een pedaal of door het draaien van de ketel wordt het instrument gestemd.

De pauk behoort tot de familie van de membranophonen. De pauk wordt bespeeld met twee forse stokken, waarvan de koppen zijn gemaakt van leer, vilt, kurk of hout. Het formaat en de elasticiteit hebben invloed op de klankkleuren, grote, zachte koppen zorgen voor een zachte, donkere klank, terwijl kleine en harde koppen een hardere, heldere klank produceren. Ook de plaats van de slag is van doorslaggevend belang voor de klankkleur. Hoe dichter bij de rand, des te helderder het timbre. In het midden zorgen de slagen voor een doffere klank .

In de regel heeft een slagwerker twee pauken voor zich staan, die verschillend van formaat kunnen zijn. Het komt ook wel voor dat er zelfs drie of vier instrumenten worden gebruikt, zodat het mogelijk is kort achter elkaar vier verschillende klanken te laten horen.

Vroeger waren Pauken een symbool van macht. In Europa worden ze ook gebruikt bij riddergevechten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.