kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pascal de l'Estocart

Paschal de l'Estocart geboren Noyon, Picardy 1539(?), gestorven na 1584
Frans componist

Pascal de l'Estocart verbleef in Lyons tussen 1559 en 1565 en trouwde in dat laatste jaar. Als jonge man bezocht l'Estocart regelmatig Italië, wat resulteerde in de Italiaanse invloed in zijn muziek. Hij kreeg hier de gelegenheid toe door een gift van Henry III, zodat hij zijn werken kon publiceren.

L'Estocart was de protégé van de protestantse Seigneurs de la Marck en werkte in 1582 voor Charles III, Hertog van Lorraine. In 1584 was hij l'Estocart in dienst van de abt van Valmont en in datzelfde jaar won hij de 'harpe d'argent' (de zilveren harp) tijdens de compositie wedstrijd in Évreux, voor zijn vijfstemmige motet Ecce quam bonum et quam jucundum. Aan zijn werk is te zien dat hij tot de cirkel van de Hugenoten behoorde.

L'Estocart's compositionele stijl onderscheidde hem van andere componisten uit zijn tijd. Hij zette zowel protestantse als katholieke vertalingen van de psalmen en publiceerde eveneens motetten en gewijde liederen. Hoewel zijn muziek sterk beïnvloed is door de Italiaanse madrigaal, had zijn muziek niets te maken met wereldlijke thema's. Zijn composities behandelen religieuze thema's op Hugenootse wijze.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.