kunstbus
Dit artikel is 04-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Parodie

De parodie (v)(parodieën, parodies)

Spottende nabootsing van iets of iemand.

parodiëren (overgankelijk werkwoord; parodieerde, heeft geparodieerd; parodiëring) = een parodie maken van.

Parodie in de muziek: humoristische nabootsing van de stijl van een bepaalde componist in een muziekwerk.


Een parodie is herbruiking van een bestaand gedicht, lied, film, toneelstuk of verhaal. In de huidige betekenis is een parodie een satire: het verhaal (de tekst) wordt op een ironische manier nagedaan. Dit kan zowel op een onschuldige als op een agressieve wijze gebeuren.

Oorspronkelijk had de term parodie een volledig neutrale betekenis. In vroegere tijden was het heel gebruikelijk om bijvoorbeeld muziek te hergebruiken. Dit werd parodiëren genoemd. Een belangrijke reden hiervoor was dat muziekstukken op die manier bij meer gelegenheden ten gehore konden worden gebracht.

Voorbeelden van satirische parodieën:
. Grassprietjes van Cornelis Paradijs, het alter ego van Frederik van Eeden, waarin hij de toenmalige predikantenpoëzie op de hak nam.
. Dieuwertje Diekema van Kees Stip, een parodie op Maria Lécina van J.W.F. Werumeus Buning (de parodie is bijna bekender dan het origineel - wordt zelfs voor origineel aangezien)
. Het water de stank van Gerrit Komrij, een milieukritische parodie op De moeder de vrouw (zie Sonnet) van Martinus Nijhoff
. Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf, tijdens de Jongste Dag van Harry Mulisch als parodie op enkele overheidsbrochures tijdens de Koude oorlog over wat te doen in geval van een atoomaanval ("Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf").
. de Oncyclopedia Neerlandica (voorheen Onziclopedie), een parodie op Wikipedia.
. Het Late Nieuws, een parodie op nieuws-websites. (www.hetlatenieuws.nl)

Er bestaan heel wat parodiefilms waarin andere films belachelijk worden gemaakt. Voorbeeld zijn Scary Movie, Johnny English en Meet the Spartans.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Parodie

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.