muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paolo Conte

Italiaanse zanger en pianist, geboren te Asti, 6 januari 1937.

Paolo Conte was als kind al dol op jazzmuziek. In de jaren zestig begon hij liedjes te schrijven die werden vertolkt door diverse zangers waaronder Adriano Celentano en Patty Bravo.

In 1974 begon Conte's eigen carrière als zanger met het album 'Paolo Conte'.

In 1976 trad Paolo Conte voor het eerst op in Verona voor een publiek van 200 mensen. Bijna 30 jaar later, in 2005, stond Conte opnieuw in Verona - dit keer voor 12.000 man.

Paolo Conte heeft een leven als advocaat (overdag) en jazzmuzikant ('s nachts) achter de rug als hij in 1987 plotseling wereldwijd doorbreekt met het indringende nummer "Max". Het lied, waarin hij een pas overleden vriend bezingt, staat op de cd "Aguaplano", die ook in Nederland gretig aftrek vindt.

Zijn handelsmerk: een zware, doorrookte stem, waarmee hij zijn treurige melodieuze muziek, vaak melancholiek én grappig tegelijk, gespeeld door een bijzondere combinatie van instrumenten: piano, marimba, accordeon, blazers (saxofonen, hobo, fagot), contrabas, gitaren en drums een speciale sfeer meegeeft.

De op jazz gestoelde muziek blijft de toeschouwer nog lang na. Want met zijn quasi-nonchalante verschijning op het podium in combinatie met zijn kenmerkende versleten rokerstem weet Conte al jarenlang het publiek in te pakken.

Pas rond de eeuwwisseling maakten de Verenigde Staten kennis met de crooner met rokerige bromstem. De jongere generatie kan hem kennen van het nummer "Via Con Me" dat door een brouwer werd aangewend om zijn bier aan de man te brengen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.