kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Palingsound

Muziek uit Volendam is ook wel bekend onder de naam palingsound. Palingsound is een woord dat wordt gebruikt om een klassieke, typisch Nederlandse stijl in de popmuziek aan te duiden die vooral in Volendam wordt gemaakt. Bekende vertegenwoordigers van dit genre zijn The Cats (1966-1985), Left Side (1968-1976), BZN (1966-2007), Piet Veerman (ex-The Cats), Jan Keizer (ex-BZN), Maribelle, Jan Smit (1997-heden), Nick & Simon (2006-heden) en de 3js (2007-heden).

Betekenis
Het woord is geïntroduceerd door de diskjockey Joost den Draaijer en is sindsdien in het spraakgebruik opgenomen. De referentie naar paling slaat enerzijds op een belangrijke economische activiteit in Volendam en anderzijds op de enigszins gladde muziek. Overigens wordt het woord palingsound door de betreffende muzikanten niet als negatief ervaren.

De palingsound werd door diezelfde Joost den Draaijer dood verklaard, toen BZN hun afscheid in februari 2006 bekend maakte. Dit is achteraf gezien incorrect omdat jongere artiesten als Jan(tje) Smit en Nick & Simon de palingsound laten voortleven.

In Volendam is een Palingsound Museum ingericht in een restaurant, waar platina- en gouden platen, foto's, muziekinstrumenten en attributen van de betreffende muzikanten tentoongesteld worden.

Volendam vormt de thuisbasis van vele popgroepen en andere muzikanten zoals; BZN, The Cats, Left Side, Canyon, Piet Veerman, Anny Schilder, Nick & Simon, 3js, Maribelle, Tol & Tol en Jan Smit. Ook Jan Akkerman woont in Volendam.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Palingsound.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 14.