kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pal Kadosa

Paul Kadosa geboren Léva 6-9-1903, gestorven Boedapest 30-3-1983
Hongaars componist, pianist en docent

Kadosa was tussen 1921 en 1927 leerling compositie van Kodály in Boedapest en pianoleerling van Arnold Székely.

Van 1927 tot 1943 was Kodasa pianoleraar aan het Fodor conservatorium in Boedapest. In 1928 stichtte hij de vooruitstrevende groep 'Moderne Hongaarse musici'. Deze groep werd later opgenomen in de door Kodály en Bartók opgerichte 'Nieuwe Hongaarse Muziek Vereniging' en tenslotte geadopteerd door de Hongaarse sectie van de ISCM, waarvan Kodasa algemeen secretaris was.

Kodasa maakte veel concertreizen in het buitenland, voornamelijk als vertolker van eigen werk.

In 1943 werd hij pianoleraar aan de Goldmark muziekschool in Boedapest en na de WO II werd hij leider van de pianoklasse aan het conservatorium van Boedapest. Hij is vooral bekend als leraar van niet alleen Kurtág en Ligeti maar ook van de pianisten András Schiff, Zoltán Kocsis, Deszö Ranki, en Balász Sokolay.

In 1967 werd hij verkozen tot erelid van de Royal Academy of Music in Londen.

Kadosa, die op negenenzeventigjarige leeftijd stierf, bleef actief tot het einde, in het lesgeven en in het bevorderen van nieuwe muziek.

Werk: oa orkestmuziek: 8 symfonieën, 1942- 1968; opera: Huszti kaland (Avontuur in Huszt, 1950); 3 pianoconcerten, 2 vioolconcerten, altvioolconcert, concert voor strijkkwartet en kamerorkest, kamersymfonie voor 13 instrumenten; koorwerken: de canatate De amore fatali, voor 4 solisten, koor en orkest; kamermuziek; pianomuziek; liederen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 6.