muziekbus
Dit artikel is 03-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pablo de Sarasate

Pablo Martín Melitón de Sarasate y Navascuez, Spaans violist en componist, geboren 10 maart 1844 in Pamplona, gestorven 20 september 1908 in Biarritz

Pablo de Sarasate werd geboren als de zoon van een militaire bandleider. Hij begon eerst viool te studeren bij zijn vader toen hij vijf jaar was en daarna nam hij lessen bij een leraar uit de buurt. Hij trad op als wonderkind en gaf zijn eerste openbare concert toen hij acht jaar was in La Coruña.

Hij studeerde in Madrid bij Manuel Rodríguez Sáez, een leerling van Jules Armingaud, de leider van het kwartet waarvan Edouard Lalo lid was. Op zijn twaalfde jaar ging hij naar het conservatorium in Parijs met behulp van een beurs van koningin Isabella en de provincie Navarre. Hier studeerde Sarasate viool bij Jean-Delphin Alard en begon hij aan een compositiestudie.

In 1857 won Sarasate de eerste prijs voor viool, in het daaropvolgende jaar voor solfège en in 1859 voor harmonie als leerling van Henri Reber.

Vanaf zijn vijftiende jaar werd zijn concertcarrière een feit, waarbij hij eerst een reputatie verdiende in Spanje en Frankrijk, voordat hij uitgebreidere tournees maakte naar Noord- en Zuid-Amerika en door de rest van Europa.
Componisten die speciaal voor Pablo Sarasate schreven waren onder meer Saint-Saëns, Bruch, Lalo, Wieniawski en Dvorák en hij bleef zich onderscheiden door de puurheid en schoonheid van zijn toon, technische perfectie en muzikale beheersing. Zijn spel had de elementen van het Spaanse temperament en van de élégance van voordracht van de Franse school.

Sarasate weigerde echter Brahms vioolconcert te spelen, beargumenterend dat de enige echte melodie in het werk voor de hobo was geschreven. Zijn spel contrasteerde met het spel van zijn oudere tijdgenoot Joseph Joachim, die een meer karakteristieke Duitse houding representeerde in uitvoeringen.

Voor eigen gebruik componeerde Sarasate een aantal werken voor viool en piano of viool en orkest, waaronder composities gebaseerd op Spaanse thema's en ritmes. Zoals in zijn tijd gebruikelijk was schreef hij ook concert fantasieën gebaseerd op thema's van populaire opera's en composities gebaseerd op Spaanse thema's en ritmes. De bekendste hieronder is zijn Zigeunerweisen samen met zijn Spaanse Dansen, waarvan de bekendste zijn Carmen Fantasie blijft.

Pablo de Sarasate was een vruchtbaar componist en zijn werken zijn te verdelen in vijf algemene groepen. De eerste groep omvat composities in het volksidioom, de tweede omvat operafantasieën, de derde groep zijn 'originele' composities, de vierde zijn enkele uitstekende transcripties en de laatste groep bestaat uit enkele cadenzas tot vioolconcerten.

Sarasate stierf in Biarritz, Frankrijk op 20 september 1908, aan chronische bronchitis. Hij liet zijn viool, gemaakt door Antonio Stradivari in 1724, aan het Musée de la Musique na. De viool draagt nu ter herinnering aan hem nu zijn naam de Sarasate Stradivarius. Zijn tweede Stradivarius viool, de Boissier van 1713 is nu in het bezit van het Real Conservatorio Superior de Música, Madrid. De Internationale Pablo Sarasate vioolwedstrijd wordt in Madrid gehouden.
Pablo Sarasate trouwde nooit en werd door zijn succes een zeer rijk man, die na zijn dood een groot deel van zijn bezittingen aan zijn geboortestad Pamplona naliet, waar nu een museum Sarasate-museum in het conservatorium staat.

website: www.naxos.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.