muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pablo Casals

Pablo Pau Carlos Salvador Defilló Casals geb. Vendrell/Catalonië, 29-12-1876 - gest. San Juan/Puerto Rico, 22-10-1973
Spaans cellist en dirigent

Pablo Casals, die reeds op vierjarige leeftijd van zijn vader, organist en koordirigent in Vendrell, piano-, viool- en fluitlessen kreeg, begon zijn muziekstudie in 1888 aan het conservatorium van Barcelona. Hij kreeg daar bij José Garcia celloles en José Rodoreda gaf hem aanwijzingen in harmonieleer.

Op aanbeveling van de Spaanse componist en pianist Isaac Albéniz kreeg Casals van het Spaanse koningshuis een toelage voor een studie aan het conservatorium van Madrid. Hier studeerde hij compositie bij Thómas Bréton en kamermuziek bij Jésus de Monasterio.

In 1895 gaat hij naar Parijs, waar hij als tweede cellist werkzaam is in het theater orkest van de Folies Marigny.

Hij keert terug naar Spanje en daar wordt hij eerste cellist in het orkest van het Gran Teatro del Liceo. In 1897 speelt hij solo bij het Madrids Symfonie Orkest en hij krijgt een ridderorde van Carlos de Derde. Hij maakte grote concertreizen door Amerika en Europa, waarbij hij ook veelvuldig als dirigent optrad (o.a. in Londen en Wenen)

Casals stichtte met de pianist Cortot en de violist Thibaut een trio dat wereldberoemd zou worden en was tot 1936 dirigent van het door hem in 1919 opgerichte symfonieorkest in Barcelona het Orquesta Pau Casals.

Pablo Casals trok zich na de overwinning van Franco terug in Prades, in de Franse Pyreneeën, waar hij na de W.O. II internationale muziekfestivals organiseerde, die voor een groot deel aan het oeuvre van J. S. Bach waren gewijd.

In 1956 vestigt hij zich definitief in San Juan, Puerto Rico. En al die tijd geeft hij les, componeert hij en reist hij de wereld rond.

Ondanks dat hij zeer oud is geworden maakt hij de val van het Franco-regiem niet meer mee: hij sterft in 1973.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.