kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Ozark Henry

Ozark Henry is de artiestennaam van Piet Goddaer geboren Kortrijk, 29-4-1970
Vlaamse singer-songwriter, platenproducer en arrangeur

Ozark Henry. De inspiratie voor de bandnaam haalde hij uit een gebergte in de Verenigde Staten, Ozark mountains, en uit het boek "Junkie" van William S. Burroughs.

Piet Goddaer was een avantgardeartiest. Tegenwoordig kan je zijn muziek beter omschrijven als intelligente pop muziek. Er zitten rockinvloeden in en soms zelf wat klassieke invloeden. Hij heeft een duidelijk eigen geluid. Zijn stem is erg herkenbaar.

Piet Goddaer schrijft, componeert en produceert zijn albums zelf. Hij wil zelf de controle hebben als hij zijn albums maakt, zodat hij op de beste manier het geluid kan vertolken dat hij in zijn hoofd hoort. Naast reguliere studioalbums maakt Piet Goddaer ook soundtracks voor films en series. Ook produceert hij nog voor andere artiesten.

Piet Goddaer zegt weinig tijdens concerten en er gebeuren weinig opwindende dingen tijdens zijn live-shows. Dit blijft beperkt tot wat robotachtige bewegingen en zo nu en dan gespring. Merci, wat hij na elk liedje zegt, is een soort gimmick van Piet Goddaer geworden. Je komt bij zijn shows om naar zijn muziek te luisteren.

Piet Goddaer is hoogbegaafd. Hij heeft vroeger meubels gemaakt en heeft geschilderd en gedichten geschreven. Ook was hij voordat hij bekend werd als Ozark Henry, lid van de rapformatie Word. De muzikale talenten van Piet Goddaer kwamen aan het licht toen hij werkte voor een theatergezelschap. Tegenwoordig is hij bekend in België na enkele hits te hebben gehad met Sweet Instigator en Indian Summer. Buiten België is hij minder bekend.

Jeugdjaren
Piet Goddaer is een zoon van klassiek componist en 'Jazzkat' Norbert Goddaer. Gestimuleerd door zijn vader leerde hij op 6-jarige leeftijd noten lezen. Ook leerde hij piano en saxofoon spelen. Dit deed hij op de lokale muziekschool in Kortrijk. Hij stopte met de muziekschool op 13-jarige leeftijd en ging zich bezighouden met moderne kunst. Dit deed hij allemaal naast zijn studie wiskunde en oude talen.

In 1986 kreeg Piet zijn eerste gitaar als een verjaardagscadeau van zijn vader. Gepassioneerd als hij is, leerde hij de gitaar te bespelen en startte een band met zijn broer Jan (basgitaar): Church of the Nemesis. Binnen een maand stopte de leadsinger van de band en vonden ze een nieuwe gitarist. Piet Goddaer werd de nieuwe leadsinger. Door al deze veranderingen veranderde ook de naam van de band: Heather O'Rourke.

Beginjaren
In 1994 werd het project Word opgericht door Jan Goddaer. Word maakte een muzikale mix van hip hop en funk waarvoor Piet teksten schreef en rapte. Piet schreef ook zijn eerste solomateriaal onder de naam Botho. Word was betrekkelijk succesvol. Ze ondersteunden bands zoals Consolidated, Augurk Players, The Goats en Soul Coughing. De song Henry Man-She werd een cult-hit. Deze track staat ook op sommige verzamelalbums. Ondanks de hype rondom Word en de vele optredens die ze deden, vond Piet nog tijd om muziek te schrijven voor een aantal theaterprojecten.

Piet Goddaer had zijn zinnen gezet op het starten van een soloproject. Om dit te realiseren begon hij in 1995 opnieuw onder de naam Ozark Henry. Nadat hij een platencontract tekende bij Double T music stopte hij met Word. Hierna hield Word ook op te bestaan. Hij begon met het maken van zijn eerste album. Piet Goddaer schreef en produceerde het thuis (Home Henry) met weinig middelen. Het eindproduct werd gemixed door Dan Lacksman in Synsound Studios.

Solo
I'm Seeking Something That Has Already Found Me, zijn debuutalbum werd uitgebracht in 1996, voorafgegaan door de single: Dogs And Dogmen. Het album, een 'turbulent cinematisch document', bijgestaan door de ongepolijste stem van Piet Goddaer, werd goed ontvangen door de recensenten. Ondanks de positieve uitlatingen van de pers en collega muzikanten, waarvan David Bowie toch wel de meest opvallende was, had het album weinig commercieel succes. Een jaar later werd I'm Seeking Something That Has Already Found Me, ook in Frankrijk uitgebracht en alweer waren de recensies erg positief. Piet kreeg een bijnaam 'Le Jeune Bowie Flamand' (De Jonge Vlaamse Bowie) en wordt gezien als een pionier, een vernieuwende muzikant. Het album werd in de pers met verschillende artiesten vergeleken Tricky, Scott Walker, The The, Soul Coughing, David Bowie, John Zorn, Frank Zappa, Moby, Gavin Friday (misschien zou vandaag de dag Dead Man Ray ook wel genoemd worden). Het album werd opgenomen in zijn huiskamer, maar geproduceerd in de Synsound-studio's door een andere Electric-guru: Dan Lacksman.

In 1998 begon Piet Goddaer met de opnamen voor zijn tweede cd This Last Warm Solitude bij ICP studios, geassisteerd door Roy Spong en Mark Phythian. Roy Spong introduceerde Audrey Riley (cello) en dit was het begin van de samenwerking met Ozark Henry. Het album werd uitgebracht in oktober en de eerste single was Radio. Piet schreef deze song voor een vriend, Wowie Mestdagh. Wowie overleed aan kanker een paar dagen voordat het album uitkwam. Ook hier kreeg het album alleen maar positieve recensies. This Last Warm Solitude werd in 1999 ook uitgegeven in Duitsland, Frankrijk en in Nederland, en kreeg ook hier weer positieve kritiek. Summer Junkie werd uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk als een promosingle, stond op nummer één in de 'Tipsheet' en kreeg veel airplay op radiostations. Door interne problemen slaagde Double T music er niet in om het album uit te brengen in het VK.

Ozark Henry kwam meer en meer onder de aandacht en kreeg eindelijk een plaats in de muziekscène. Ozark Henry was een supporting act voor bands als Moby en Garbage. This Last Warm Solitude werd heruitgebracht met een gelimiteerde live-cd, opgenomen in de MCM in Parijs. Piet begon nu ook met het schrijven van strijkarrangementen voor andere bands zoals Green Lizard, Arid en Lunascape. Met Richard 23 (Front 242) had Piet een bescheiden hitje als Sunzoo Manley met het nummer If This Is Love. Deze werd uitgebracht onder de naam: La Thack feat.

Piet Goddaer won in 2000 een Zamu Music Award voor Best Writer-composer-arranger. Samen met saxofonist Frank Deruytter en Stéphane Galland op drums, is hij deel van het nieuwe project van Ozark Henry. Ze nemen hun eerste cd op in tien dagen. Het project heet Sunzoo Manley.

Nadat Piet een eind maakte aan zijn samenwerking met Double T music in 2001, tekende hij bij Sony Music. Het werd een nieuwe start. To All Our Escapes, het eerste Sunzoo-Manley-album werd uitgebracht als Piet Goddaer begint te produceren voor zijn Ozark Henry-album bij de BSB Studios met engineer/mixer Marc François. Birthmarks werd uitgebracht in de Benelux begin september met als single het succesvolle Rescue. De single stond weken bovenaan in de Belgische charts. Piet Goddaer vormde een nieuwe band met Dick Deschamps / bas (Hij kwam bij Ozark Henry in 1998), Rik Debruyne / drums, Stef Catteeuw / gitaar, Didier Deruyter / piano en Fender Rhodes, Marie-Ange Teeuwen / vocals, Chantal Kashala / vocals en Nina Babet / vocals. Nadat Ozark Henry had getourd met Hooverphonic begon Ozark Henry met zijn eigen indrukwekkende tour. Deze was binnen geen tijd uitverkocht. Ozark Henry werd een hype.

Succes
De tweede single Sweet Instigator maakte van Birthmarks in 2002 een commercieel succes. Piet kreeg vier nominaties voor de Zamu Awards en ging naar huis met 2 awards (Best Act - Best Producer). Na een succesvolle zomer kreeg hij voor Birthmarks een gouden plaat. Om dit te vieren, speelde Ozark Henry twee shows in de AB in Brussel. Beide shows waren in 'no time' uitverkocht. Alleen dEUS, in 1999, heeft zo'n vergelijkbaar succes gehaald. De soundtrack voor de prestigieuze televisiefilm Sedes & Belli, die Piet eerder dit jaar schreef en opnam, werd uitgegeven in de Benelux. Er staan samenwerkingen op met Sarah Bettens van K's Choice, Geike Arnaert van Hooverphonic, Lize Accoe en Jasper Steverlinck van Arid.

Ozark Henry schreef in 2003 mee aan het tweede album van Novastar, Another Lonely Soul, en arrangeerde en produceerde het. Alweer was hij genomineerd voor drie Zamu Awards (Best Video, single en live act). Om zijn succesvolle tour af te sluiten, was er een theatertour gepland in november. De theathertour was snel uitverkocht en werd gefilmd door Canvas om later uitgezonden te worden. Ook werd er een documentaire over Piet gemaakt. Hiervoor werd hij een paar maanden gevolgd door een filmcrew van Canvas. Ozark Henry speelde op veel festivals (waaronder Pinkpop 2003) en was alweer één van de hoogtepunten van Rock Werchter (Ozark Henry viel het jaar ervoor ook al erg op). Piet trad op met de legende Toots Thielemans. 130.000 mensen kwamen naar het concert kijken. Hij werkte mee als composer in A Change Of Light, een compleet muzikale en visuele kunstvoorstelling opgericht door Audrey Riley (bekend van Coldplay, Muse, Moloko, The Smiths) waar voor het eerst nieuw werk te zien was van Gavin Bryar, David Long, Damian Le Gassick, Steve Hiller, Mark Brydon van Moloko en natuurlijk Piet Goddaer.

Het Novastar-album werd in 2004 uitgebracht en kreeg al snel een gouden plaat. Piet schreef en produceerde een nieuw Ozark Henry-album. Op het album spelen Jah Wobble, Jaki Liebezeit en natuurlijk Audrey Riley mee. Piet Goddaer had 90 tracks geschreven voor zijn nieuwe album. Uiteindelijk kwamen er 10 liedjes op het nieuwe album, getiteld The Sailor Not The Sea. Het album werd uitgebracht in oktober van 2004. Indian Summer is de eerste single en werd ook uitgebracht in oktober. En het kondigt het nieuwe album luid aan want de criticasters waren weer positief. Ondertussen kreeg The Sailor Not The Sea een gouden plaat en Birthmarks een platina plaat. Beide albums stonden bovenaan in de charts.

In 2005 kreeg Ozark Henry de award 'publieksprijs West-Vlaming van het jaar'. Zijn cd The Sailor Not The Sea werd ook in Frankrijk uitgebracht. Dit gebeurde op het label van Yann Tiersen, Ici D'Ailleurs. Ozark Henry verleent zijn medewerking aan de Dries van Noten modeshow in Parijs. Voor de mannen collectie componeert Ozark Henry een speciale versie van La Donna È Mobile. Voor de vrouwelijke lijn herwerkt hij het nummer 'Every Breath You Take' met de originele vocalen van Sting. Ozark Henry staat in 2005 ook weer als één van de hoogtepunten op Rock Werchter en Pukkelpop. In de tussentijd krijgt het album, The Sailor Not The Sea, een platinum plaat. In november van dit jaar gaf Ozark Henry zijn eerste DVD uit, getiteld Easter Sunday // Live At Ancienne Belgique. De drie concerten die hij gaf om zijn DVD op te nemen in de Ancienne Belgique waren compleet uitverkocht. Om de DVD kracht bij te zetten tourde hij aan het einde van het jaar door België en Nederland. Ook reisde hij vaker voor promotionele doeleinden naar Frankrijk. Na de succesvolle tour ging hij de studios in om een nieuw album op te nemen.

Het jaar 2006 begon ook weer goed voor Ozark Henry. Ozark Henry was genomineerd voor drie ZAMU Awards, een belangrijke Belgische popprijs. Hij was genomineerd voor beste dvd (Easter Sunday), beste videoclip (Free Haven) en beste song (At Sea). Uiteindelijk kwam Piet Goddaer met 1 award thuis. Deze was voor beste dvd.

Op 11 september 2006 kwam het nieuwe album van Ozark Henry uit, getiteld The Soft Machine. Dezelfde releasedatum als Birthmarks, 5 jaar geleden. Voor de releasedatum waren er in België al 26.000 van verkocht. Dit betekende dat het al een gouden plaat was voordat het in de platenwinkel lag. Tegelijk met de gouden plaat voor The Soft Machine bereikt The Sailor Not The Sea dubbel platina. The Soft Machine is zowel uitgegeven als enkele cd en als dubbel cd. De dubbel cd is een limited edition. Op de tweede cd staan tracks speciaal gecomponeerd voor de cello van Audrey Riley. Ook staat er in het booklet vermeld dat Piet Goddaer misschien een ander project gaat beginnen met de cello in de hoofdrol. De Soundtrack voor Crusade In Jeans is ook uit. Een gevarieerde cd. De helft van de cd is licht klassiek en er staan wat pop nummers op. Norbert Goddaer, zijn vader, heeft ook aan het album meegewerkt. Piet Goddaer heeft aangegeven dat hij de muziek gaat schrijven voor de documentaire film die Stijn Coninx maakt over de verlamde triatlonatleet Marc Herremans. Coninx' documentaire komt in het voorjaar van 2007 in de bioscopen.

websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ozark_Henry


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 383.