muziekbus
Dit artikel is 16-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ottorino RespighiOttorino en Elsa Respighi

Italiaans componist geboren 9 juli 1879 in Bologna, gestorven 18 april 1936 in Rome

Deze pianistenzoon werd al op zeer jonge leeftijd onderwezen in het piano -en vioolspel en studeerde van 1891 tot 1899 in Bologna aan het Liceo Musicale viool en altviool en ook compositie bij Luigi Torchi en Giuseppe Martucci.

Respighi - Herbert von Karajan -Pines of Rome 1/3

Van 1900 tot 1903 was Respighi werkzaam als eerste altviolist aan de Keizerlijke opera in St.-Petersburg. Daar kreeg hij de mogelijkheid zich bij Nikolai Rimski-Korsakov verder te bekwamen in compositie. Hij studeerde voorts bij Max Bruch.

Van 1903 tot 1908 was Respighi in Italië vooral als violist en altviolist werkzaam.

In 1913 bracht hij het tot hoogleraar compositie aan het Conservatorio di Musicale S. Cecilia in Rome, waarvan hij 11 jaar later directeur werd. Die leidinggevende positie bekleedde hij echter slechts twee jaar. Hij legde het ambt in 1926 neer, omdat hij zich meer aan het componeren wilde wijden.

Ottorino Respighi, die beschouwd wordt als één van de bekendste Italiaanse componisten uit de eerste helft van de 20ste eeuw, borduurt in zijn muziek verder op de stijl van de Franse impressionisten, Richard Strauss en Nikolai Rimski-Korsakov. Zijn muzikale taal is zeer melodieus gericht en onderscheidt zich door een kleurrijke en effectieve orkestbehandeling. Hij gebruikt zowel oude compositietechnieken als moderne elementen.

Respighi, die zich ook opwierp als bewerker van oude muziek van componisten als Claudio Monteverdi, Girolamo Frescobaldi, Johann Sebastian Bach, Giovanni Battista Pergolesi en Domenico Cimarosa, schreef onder andere opera's, balletten, kamermuziek en cantates. Zijn grootste successen behaalde hij echter met zijn symfonische gedichten.
Keuze uit zijn symfonische gedichten: Fontane di Roma (1917); Pini di Roma (1924); Feste romane (1929).

Ottorino Respighi was boven alles een 'alfresco schilder' en van hem herinnert men zich vooral twee symfonische gedichten (eigenlijk symfonische impressies, want voor het 'gedicht' missen zij de organische eenheid en de zekerheid van uitdrukking) : I Pini di Roma en Le fontane di Roma, composities van grote instrumentale durf, die echter naar het koloriet ten nauwste verbonden zijn met de Franse poèmes symphoniques van Debussy en Dukas, en naar de vorm met de Duitse en Russische School (Strauss, Rimski-Korssakow). De andere werken van Respighi, de opera's inbegrepen, komen niet uit boven een smaakvolle middelmaat; zij zijn krachtig en opmerkelijk handig, maar worden niet gedragen door een werkelijke, innerlijke en esthetische noodzaak.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.