muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otto Tausk

Nederlandse dirigent,

Twee maal trad Otto Tausk reeds op in de matinee serie in het Concertgebouw te Amsterdam met o.a. de wereldpremiere van een kameropera van Rudolf Escher en het War Requiem van Benjamin Britten. Hij werkt bij de grote Nederlandse orkesten zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Gelders Orkest, de Radio Kamer Philharmonie, Noord Nederlands Orkest, het Brabants Orkest, het Orkest van het Oosten en Holland Symphonia. Daarnaast is hij met regelmaat te gast bij diverse orkesten in Zweden (Norkopping, Helsingborg en Galve) en bij ensembles die zich toeleggen op de hedendaagse muziek: het Nieuw Ensemble, het Asko Ensemble en Orkest de Volharding.

Levensloop
Tausk werd geboren in Utrecht en won al op zeer jonge leeftijd als violist diverse prijzen. Op negenjarige leeftijd won Tausk als violist de eerste prijs op het Kent Festival.

Hij studeerde viool bij Viktor Liberman en Istvan Parkanyi en orkestdirectie bij Jurjen Hempel en Kenneth Montgomery. Hij vervolgde zijn studie bij de beroemde Litouwse dirigent en pedagoog prof. Jonas Aleksa aan het conservatorium van Vilnius.

Aan de Accademia Musicale Chigiana, de legendarische dirigenten cursus te Siena, won Otto Tausk "con onore" de eerste prijs alsmede de Emma Contestabile prijs. Tijdens het dirigenten concours van Besancon werd hem de speciale opera prijs toegekend voor Mozarts Cosi fan Tutte.

Sinds 2001 is hij vaste dirigent van het maarten Altena Ensemble.

Tausk werd als enige Nederlander geselecteerd deel te nemen aan de masterclass van Valery Gergiev tijdens het Gergiev festival 2002 te Rotterdam. Naar aanleiding hiervan werd hem de Anton Kersjes van de Groenekan beurs toegekend.

Het seizoen 2003 werkte hij o.a. samen met solisten als Ian Bostridge, Thomas Hampson, Ronald Brautigam en Pieter Wispelwey.

Otto Tausk is met ingang van het seizoen 2003/2004 benoemd tot assistent-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als assistent-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest kreeg Tausk de mogelijkheid zich verder te ontplooien. Diverse malen viel hij in voor chef-dirigent Valery Gergiev, wat enkele memorabele concerten opleverde. Zo schreef de NRC in januari 2004, na een concert met onder andere de Vijfde symfonie van Tsjaikovski: "In de uitverkochte grote zaal van De Doelen presenteerde Otto Tausk zich als een dirigent die weet van passie en po√ęzie."

In juni 2006 dirigeerde Tausk de nieuwe opera After Life van Michel van der Aa. Deze productie van de Nederlandse Opera vormde de opening van het Holland Festival 2006.

Tausk begint 1 september 2007 als chef-dirigent bij Holland Symfonia en blijft drie jaar bij het orkest.
Volgens het gezelschap is Tausk een ,,jonge, internationaal ervaren opkomende Nederlandse dirigent, die het orkest kent en weet wat hij met het orkest wil''. Bij Holland Symfonia viel hij in voor de zieke Roy Goodman en dirigeerde hij de Negende symfonie van Beethoven.
Holland Symfonia is in 2002 ontstaan na het samengaan van het Nederlands Balletorkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Ruim 140 musici maken deel uit van het gezelschap, dat in wisselende samenstelling optreedt.

Websites: Holland Symfonia


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.