kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otto Klemperer

Otto Klemperer geboren Breslau, 14 mei 1885, gestorven Zürich, 6 juli 1973
Duits dirigent

Otto Klemperer bevorderde als dirigent vooral de muziek van Arnold Schönberg, Paul Hindemith en Ernst Krenek.

Otto Klemperer studeerde aan het conservatorium te Frankfurt am Main en in Berlijn, onder meer bij Hans Pfitzner. In 1907 werd Klemperer, op aanbeveling van Mahler, kapelmeester aan de Duitse opera te Praag.

Verder was hij van 1910-14 eerste dirigent aan de opera te Hamburg, van 1914-17 te Straatsburg, van 1917-24 te Keulen, van 1924-27 te Wiesbaden.

In 1927 werd Klemperer benoemd tot leider van de Kroll-opera te Berlijn, waar onder zijn directie vele belangrijke premières plaatsvonden, waaronder Cardillac van Paul Hindemith, Erwartung van Arnold Schoenberg en Oedipus Rex van Igor Stravinsky.

In 1933 emigreerde hij naar Noord-Amerika, waar hij dirigent werd van het Los Angeles Philharmonic Orchestra. In vele Amerikaanse en Europese steden trad Klemperer op als gastdirigent, onder meer veelvuldig bij het Concertgebouw-orkest in Amsterdam.

Ook als componist onder meer van een missa sacra trok Klemperer de aandacht. Otto Klemperer was een van de belangrijkste dirigenten van de 20ste eeuw. Zijn directie muntte uit door suggestieve kracht en diepe bezieling.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.