muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otto Clarence LueningOtto Luening, geboren Milwaukee, Wisconsin 15 juni 1900, gestorven New York City, 2 september 1996
Amerikaanse componist, dirigent, fluitist en pionier in de electronische muziek

Luening's vader verhuisde met zijn gezin van Milwaukee naar München in 1912 en naar Zürich in 1917. Luening studeerde aan de conservatoria van München en Zürich en bij de componist Ferruccio Busoni.

Hij keerde terug naar de VS in 1920, waar hij verscheidene doceerposities bekleedde, aan de Eastman School of Music, de universiteit van Arizona en Bennington College. Van 1940 tot 1970 doceerde Luening aan de Columbia Universiteit, waar hij leiding gaf aan een vernieuwende opera-productie groep, die zo'n 40 opera's vertoonde.

Belangrijke studenten van Otto Lueuning zijn onder meer Charles Wuorinen, Harvey Sollberger en Karl Korte.

In 1952 begon Lueuning te experimenteren met de mogelijkheden van taperecorder opnamen en werkte in dat jaar samen met de in Rusland geboren componist Vladimir Ussachevsky, waarbij ze het eerste muziek concert voor taperecorder presenteerden in de VS (in het Museum of Modern Art in New York City). Het concert op 28 oktober 1952 met Vladimir Ussachevsky in het Museum of Modern Art in New York City, introduceerde Fantasy in Space, fluit opnamen gemanipuleerd op magneetband, en leidde tot een optreden in de Today Show met Dave Garroway.

In de vijftiger en zestiger jaren componeerde Luening, alleen, ofwel in samenwerking met Ussachevsky, een verscheidenheid aan werken, waarin electronische geluiden werden geïntegreerd met het traditionele orkest. Onder hun werken is de Rhapsodic Variations for Tape Recorder and Orchestra (1953), waarin de taperecorder een solo rol heeft. Luening's 'Tape Music', waaronder A Poem in Cycles & Bells, Gargoyles for Violin & Synthesized Sound, en Sounds of New Music lieten de vroege potentie van synthesizers en speciale edit technieken zien voor zogenaamde klassieke muziek.

Luening was samen met Ussachevsky oprichter van het Columbia-Princeton Electronic Music Center in 1958, waarvan Luening mede-directeur was tot 1980. Hij was ook mede-oprichter van Composers Recordings Inc. in 1954, samen met Douglas Moore en Oliver Daniel.

Hoewel Luening een onvermoeibare voorvechter van hedendaagse muziek was, componeerde hij ook een flinke hoeveelheid elegante, conservatieve muziek voor traditionele instrumenten. Waaronder de Symphonic Fantasia No. 1 (1922-24) en het Louisville Concerto (1951). Luening's autobiografie The Odyssey of an American Composer, werd gepubliceerd in 1980. Hij componeerde meer dan 300 muziekwerken in een grote variatie van stijlen, maar was waarschijnlijk het bekendst om zijn vernieuwingen in de electronisch muziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.