muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otis ReddingOtis Redding geb. Dawson, Georgia 9-9-1941, gest. Madison, Wisconsin 10-12-1967
Amerikaanse soulzanger

Otis Redding was de zoon van een Baptistische predikant. Als kind werd hij blootgesteld aan verschillende muzikale invloeden, waaronder R & B en Gospel.

Op zijn vijfde jaar verhuisde de familie naar Macon en hij begon zijn carrière al vroeg als zanger en muzikant in het koor van de van de Vineville Baptist Church. Otis zat op de Ballad Hudson High School waar hij in de schoolband zat.
Vastbesloten om zijn familie financieel bij te staan, stopte hij met school en ging met de oude band van Little Richard werken 'the Upsetters'. Otis deed mee aan lokale talentenshows voor de 5 dollar prijs. Na vijftien keer achter elkaar gewonnen te hebben, mocht hij niet langer mee doen.

Phil Walden, een schoolvriend en boekingsagent, werd zijn manager. Door Walden's contacten sloot hij zich in 1960 aan bij Johnny Jenkins And The Pinetoppers soms als zanger en af en toe als chauffeur. Hij zong ook bij de "Teenage Party" talenten shows gesponsord door the King Bee, Hamp Swain, een lokaal beroemde disc jockey, op zaterdagochtenden eerst in het Roxy Theater en later in het Douglas Theater in Macon.

Otis Redding begon op te nemen voor lokale onafhankelijke labels. Zijn eerste single, She's Alright werd toegeschreven aan Otis And The Shooters en werd al snel gevolgd door Shout Ba Malama.

In 1959 ontmoette Otis zijn vrouw Zelma Atwood en trouwde met haar in augustus 1961. Ze kregen vier kinderen, Dexter, Karla, Otis III, en Demetria, die na de dood van Otis geadopteerd werd. In 1965 ging het gezin op een grootgrondbezit wonen, "The Big O Ranch" in Round Oak, Georgia, liefhebbend vernoemd naar "The Big O" zelf.

In oktober 1962 reden Johnny Jenkins en de Pinetoppers naar Memphis Tennessee voor een opname sessie. De sessie ging niet goed, waarop Jim Stewart, de mede eigenaar van Stax, toestemming gaf aan Otis wat te snijden in een aantal songs in de geboekte studio tijd. Het resultaat was These Arms of Mine, uitgebracht in 1962 en bracht het tot de Amerikaanse Hot Top 100 in mei 1963.

Otis Redding - I've been loving you...


Dit was het begin van vele hit singles, waaronder Pain In My Heart, That's How Strong My Love Is, I've Been Loving You Too Long, Try A Little Tenderness en meer uptempo songs waaronder Respect, Mr. Pitiful en Fa Fa Fa Fa Fa Fa (Sad Song), die Otis Redding opnam tijdens zijn tragisch korte leven. Hij werd uitgenodigd om op te treden in het Apollo Theater voor een live opname en liet zijn dansbewegingen zien met de nummers Shake en Satisfaction. Toen hij klaar was schreeuwde en danste de uitverkochte zaal totdat Redding terugkwam op het podium voor een toegift.

In Engeland namen The Rolling Stones enkele nummers van Otis Redding op: Pain in my heart en That's how strong my love Is, waardoor Otis Redding ook bekend werd bij het Engelse publiek.

In 1965 bracht Redding Otis Blue uit, waarin eigen materiaal zat evenals materiaal van de Rolling Stones Satisfaction en twee nummers van Sam Cooke.

Zijn versie van de Temptations song My Girl werd een hit in Engeland.

In 1967 tourde Otis met de Hit The Road Stax revue.

Tramp een duet met Carla Thomas werd ook een succes, terwijl Redding's productie bedrijf, Jotis, verantwoordelijk was voor het lanceren van de carrière van Arthur Conley.

Na een optreden op het Monterey Pop Festival leek Otis Redding's carrière zeer veelbelovend, echter op 10 december 1967 sloeg de tragedie toe.

Het lichte vliegtuigje waarmee hij reisde stortte in het Monona meer in Madison Wisconsin, waarbij de zanger, zijn begeleider, de piloot en vier leden van 'The Bar-Kays' werden gedood.

Het nummer (Sittin' On) The Dock Of The Bay, een song die hij net drie dagen daarvoor had opgenomen, werd zijn enige miljoenen verkoop en een pop nummer 1 hit in de V.S en Engeland.

Het reflectieve karakter van de song, samen met vele nog uit te brengen songs, wezen op een rijpheid ver vooruit op zijn jonge leeftijd.

Otis Redding wordt terecht beschouwd als een gigant van de soul muziek.

Albums: Pain In My Heart (Atco 1964), The Great Otis Redding Sings Soul Ballads (Volt 1965), Otis Blue Otis Redding Sings Soul (Volt 1965), The Soul Album (Volt 1966), Complete And Unbelievable ... The Otis Redding Dictionary Of Soul (Volt 1966), with Carla Thomas The King & Queen (Stax 1967), Otis Redding Live In Europe (Volt 1967), Here Comes Some Soul From Otis Redding (1967), The Dock Of The Bay (Volt 1968), The Immortal Otis Redding (Atco 1968), Otis Redding In Person At The Whiskey A Go Go (Atco 1968), Love Man (Atco 1969), Tell The Truth (Atco 1970), shared with Jimi Hendrix Monterey International Pop Festival (Reprise 1970), Live Otis Redding (Atlantic 1982), Remember Me (1992), Good To Me (1993)

Bronnen: www.soulwalking.co.uk
www.otisredding.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.