muziekbus
Dit artikel is 30-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Osvaldo Golijov

Osvaldo Golijov (uitgesproken golichof), geboren La Plata, Argentinië 5-12-1960
Amerikaans-Argentijnse componist

Osvaldo Golijov groeide op in een joods, Oost Europees huishouden in La Plata, Argentinië. Zijn moeder was pianolerares en zijn vader arts. Tijdens zijn opvoeding werd Golijov omringd door klassieke kamermuziek, Joodse religieuze muziek, klezmer en de nieuwe tango van Astor Piazolla.

Golijov studeerde piano aan het lokale conservatorium en compositie bij Gerardo Gandini. In 1983 verhuisde hij naar Israël, waar hij bij Mark Kopytman aan de Rubin Academie van Jeruzalem studeerde en zich verdiepte in de botsende muzikale tradities van die stad.

In 1986 verhuisde Golijov naar de VS, waar hij zijn doctoraat behaalde aan de universiteit van Pensylvania en studeerde bij Oliver Knussen in Tanglewood.

In de vroege jaren negentig werkte hij nauw samen met het Kronos Kwartet en het St Lawrence Kwartet, die zijn muziek regelmatig uitvoerden. In 2002 werd de grammy-genomineerde CD Yiddishbbuk uitgebracht door EMI, met kamermuziek van Golijov, waarop zijn tienjarige samenwerking met het St Lawrence Strijkkwartet wordt gevierd, met de klarinettist Todd Palmer.
Het Kronos Kwartet bracht drie opnames uit van de samenwerkingen met Golijov, waaronder, The Dreams and Prayers of Isaac the Blind, met de klarinettist David Krakauer, Caravan en Nuevo. Het Kronos Kwartet breidde Golijov's samenwerkingen uit met artiesten als de Roemeense Zigeunerband Taraf de Haidouks, de Mexicaanse rockgroep Café Tacuba, tablas virtuoso Zakir Hussain en de legendarische Argentijnse componist, gitarist en producer Gustavo Santaolalla, met wie Golijov nog steeds samenwerkt aan verschillende projecten.

Sinds 1999 liet Golijov zich inspireren door de stem van de sopraan Dawn Upshaw, voor wie hij verscheidene werken componeerde, waaronder de Three Songs for Soprano and Orchestra, de opera Ainadamar, de cyclus Ayre, en een aantal arrangementen van populaire liederen.

De première in 2000 van Golijov's La Pasión según San Marcos (The Passion according to St. Mark) werd een wereldwijd succes. Gecomponeerd in opdracht van de dirigent Helmuth Rilling (1933), die in 1981 de Bachakademie Stuttgart oprichtte voor het Europese Muziek Festival, ter herdenking van de 250ste verjaardag van Johann Sebastan Bach. Het stuk werd uitgevoerd door het Orquesta La Pasión (met percussionist Mikael Ringquist), gedirigeerd door Maria Guinand.
Ook de componisten Sofia Gubaidulina, Tan Dun en Wolfgang Rihm kregen opdracht van de Internationale Bachakademie Stuttgart om stukken te schrijven voor de Passie 2000.

Voor de première van Ayre richtte Golijov het ensemble The Andalucian Dogs op. Samen met Dawn Upshaw ging het stuk in première in de Zankel Hall en namen ze het op voor Deutsche Grammophon in 2005.

In 2006 bracht Deutsche Grammophon de opname uit van de opera Ainadamar, met Dawn Upshaw, Kelley O'Connor en Jessica Rivera die de hoofdrollen zongen en het Atlanta Symphony Chorus en Orchestra, gedirigeerd door Robert Spano. De opname kreeg twee Grammy awards; voor beste opera en beste hedendaagse compositie.
Robert Spano, artiest en vriend, die al bijna tien jaar nauw samenwerkt met Golijov, dirigeerde de wereldpremière van Ainadamar, zowel als de Amerikaanse première van The Passion.

Golijov heeft talrijke opdrachten gekregen van belangrijke ensembles en instituten uit de VS en Europa. Hij ontving de MacArthur Fellowship en verschillende andere Awards. Verder werkt hij nauw samen met de dirigent Miguel Harth-Bedoya; de vocalisten Luciana Souza, Alexandra Montano en Biella da Costa, de cellisten Yo-Yo Ma, Maya Beiser, Alisa Weilerstein en Matt Haimovitz, de Kamancheh virtuoos Kayhan Kalhor en de percussionist Jamey Haddad; verder met jonge multi getalenterde musici als Michael Ward-Bergeman, Gonzalo Grau, Ljova en Jeremy Flower; ensembles waaronder het Boston Symphony, het Chicago Symphony, en eight blackbird; de kunstenaar Gronk, de toneelschrijver David H. Hwang, en de regisseur Peter Sellars.

In januari en februari 2006 presenteerde het Lincoln Center een uitverkocht Festival genaamd "The Passion of Osvaldo Golijov", dat meerdere uitvoeringen bracht van zijn belangrijkste werken, zijn kamermuziek, Tango en Klezmer. Begin 2006 presenteerde het Barbican Centre in Londen ook twee avonden met zijn muziek en het Atlanta Symphony brengt zijn werken gedurende het hele seizoen.

Recent voltooide projecten bevatten onder meer, Azul, een cello concerto voor Yo-Yo Ma en het het Boston Symphony en de compositie van de soundtrack voor Francis Ford Coppola's film Youth Without Youth. Momenteel (februari 2007) werkt hij aan Rose of the Winds in opdracht van het Chicago Symphony Orchestra, wat door hen met het Silk Road Ensemble en de dirigent Miguel Harth-Bedoya voor het eerst zal worden uitgevoerd. Onder de andere toekomstige werken is onder meer een nieuwe opera in opdracht van de Metropolitan Opera

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.