muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oskar Gottlieb Blarr

Oskar Gottlieb Blarr geb. 6-5-1934 in Bartenstein
Duits componist

Oskar Gottlieb Blarr studeerde vanaf 1952 slagwerk en kerkmuziek aan de Staatliche Hochschule für Musik in Hannover. Later volgde hij vakantie cursussen bij o.a. Dean Dixon en Herbert von Karajan.

Vanaf 1961 volgde hij cursussen compositieleer bij o.a. B.A. Zimmermann en K. Penderecki. Na een korte tijd als organist in Hannover te hebben gewerkt, werd Blarr vanaf 1961 cantor aan de Neanderkirche van Düsseldorf.

Blarr was mede-organistor van de Messiaen-Feste te Düsseldorf en initiatiefnemer van de jaarlijkse concertreeks "3mal neun".

In 1983 werd Blarr, aangesteld aan het hoofd van de meesterklasse voor instrumentatie van de Musikhochschule van Düsseldorf. Zeven jaar later werd hij er benoemd tot professor.

Blarrs oeuvre, dat onder meer oratoria, orkeststukken, bewerkingen van orgelwerken, en kamermuziek omvat, vertoont invloeden van het werk van zijn leermeesters B.A. Zimmermann en K. Penderecki en van dat van Olivier Messiaen. Daarnaast neemt ook de modale muziek van Israëlisch-Arabische oorsprong een belangrijke plaats in in het werk van Blarr.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.