muziekbus
Dit artikel is 30-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oscar Peterson

Oscar Peterson piano, Ray Brown & Niels Pedersen contrabas - You Look Good To Me, Montreux Jazz Festival 1977Oscar Emmanuel Peterson geboren Montréal, 15 augustus 1925, overleden Mississauga een voorstad van Toronto 23 december 2007
Canadese jazz-pianist en componist

Oscar Peterson kreeg de liefde voor muziek van zijn vader mee, een arme spoorwegarbeider. Hij groeide op in een voornamelijk zwarte wijk, waar hij omringd werd werd door de jazz-cultuur die floreerde in de 20er jaren. Op vijfjarige leeftijd begon hij trompet en piano te spelen, maar nadat hij tuberculose had gehad, besloot hij zich helemaal op piano toe te leggen.

Sommige artiesten die Oscar Peterson in z'n jonge jaren beïnvloedden, waren o.a. Teddy Wilson, Nat King Cole, James P. Johnson en de legendarische Art Tatum.

Oscar Peterson verwierf snel de reputatie van een technisch briljante en melodisch inventieve jazzpianist. Hij ontwikkelde een techniek, die hem in staat stelde om zowel met zijn linker- als met zijn rechterhand razendsnelle solo's te spelen en hij werd een regelmatige gast in Canadese radioprogramma's. Peterson maakte zijn Amerikaanse debuut met een optreden in de Carnegie Hal in 1949.

Een belangrijk moment in zijn carrière was toen hij zich aansloot bij impresario Norman Granz' labels (vooral Verve Records), waar hij kon samenspelen met de grote jazzartiesten van dat moment.
Vanaf midden jaren 50 maakte Peterson talrijke opnamen met en gaf talrijke concerten met alle bekende grootheden van de Jazz, zoals onder meer Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Carmen McRae, Louis Armstrong, Lester Young, Count Basie, Charlie Parker, Quincy Jones, Stan Getz, Coleman Hawkins, Dizzy Gillespie, Roy Eldridge, Clark Terry, Freddie Hubbard, Ray Brown, Herb Ellis, Ed Thigpen, Niels-Henning Ørsted Pedersen en Joe Pass.

In 1953 richtte Peterson het Oscar Peterson Trio op met Ray Brown and Charlie Smith, waarin vele bezettingswisselingen plaatsvonden. Met dit trio nam Peterson vele van zijn meest legendarische werken op.

Eind zestiger jaren ontwikkelde Peterson een solocarrière waarvan de opnamen tot zijn grootste successen behoren.

Oscar Peterson componeerde voor piano, voor trio, voor kwartet en voor big band. Voorts schreef hij verscheidene liederen en maakte zelf opnames als zanger. Zijn meest bekende compositie is waarschijnlijk Canadian Suite.

Peterson doceerde piano en improvisatie in Canada, voornamelijk in Toronto, verder publiceerde hij zijn jazz piano etudes voor oefening. Ook liet hij zijn studenten de muziek van Johann Sebastian Bach bestuderen.

In 1993 kreeg Peterson een beroerte die zijn linkerzijde verzwakte, waardoor hij gedurende twee jaar rust moest houden. Hij kwam er na twee jaar revalidatie overheen en begon vanaf 1995 weer met optreden, opnemen en componeren zij het in een rustiger tempo.

In 1997 ontving Oscar Peterson een Grammy Award voor zijn gehele carrière en een Internationaal Jazz Hall of Fame Award, het bewijs dat Peterson nog steeds als een van de grootste jazzmuzikanten wordt gezien.

Peterson trad ook verscheidene malen op tijdens het North Sea Jazz Festival in Nederland. Voor het laatst in 2005 na een onderbreking van tien jaar.

Peterson moest wegens ziekte zijn optreden op het Toronto Jazz Festival 2007 afzeggen evenals zijn aanwezigheid op 8 juni in Carnegie Hall voor een all-star optreden ter ere van hem.

Zijn werk heeft hem door de jaren heen zeven Grammy Awards opgeleverd. In 1978 werd Oscar Peterson in de Canadese Music Hall of Fame opgenomen. Hij is eveneens in de Juno Awards Hall of Fame en de Canadese Jazz and Blues Hall of Fame opgenomen.

In 1972 werd hij een Officier van de Orde van Canada en in 1984 werd hij tot Companion, de hoogste rang, gepromoveerd. Hij is ook lid van de Orde van Ontario, ridder van de Ordre du Québec en officier van de Franse Ordre des Arts en des Lettres.

Oscar Petrerson ontving in 1978 de Roy Thomson Award, in 1991 de Toronto Arts Award voor zijn gehele carrière, in 1992 de Governor General's Performing Arts Award, in 1993 de Glenn Gould Prize, in 1995 de prijs van de International Society for Performing Artists, in 1997 de Loyola Medal van de Concordia Universiteit, in 1999 de Praemium Imperiale World Art Award, in 2000 de UNESCO Music Prize, en in 2001 de Toronto Musicians' Association Musician of the Year Award.

Peterson ontving ere-doctoraten van vele Canadese universiteiten, waaronder Carleton Universiteit, Queen's Universiteit, Concordia Universiteit, McMaster Universiteit, Mount Allison Universiteit, de Universiteit van Victoria, de Universiteit van Western Ontario, York Universiteit, de Universiteit van Toronto de Université Laval, zowel als van de Northwestern Universiteit in de Verenigde Staten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.