muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oscar KleinDutch Swing College Band in 1960


Oscar Klein geboren 5 januari 1930 in Graz, Oostenrijk - overleden 12 december 2006 Pl├╝derhausen, in Baden-W├╝rttemberg Duitsland
Oostenrijkse jazzmuzikant

De van oorsprong Oostenrijkse jazztrompettist Oscar Klein, maakte onder andere deel uit van de Dutch Swing College Band.

Behalve trompet speelde Klein, een autodidact die geen noten kon lezen, ook klarinet, gitaar en mondharmonica. In zijn veertig jaar durende loopbaan maakte hij bijna tweehonderd platen. Hij bewoog zich vooral op het terrein van de dixieland, maar werkte ook met Lionel Hampton, Dexter Gordon en Joe Zawinul.

De joodse Klein en zijn familie vluchtten vlak voor de Tweede Wereldoorlog uit het door de nazi's geannexeerde Oostenrijk naar Zwitserland. Hij was van oorsprong graficus en werkte al op 18-jarige leeftijd als kunstdocent in Florence.

In 1996 kreeg hij uit handen van de toenmalige Oostenrijkse president Thomas Klestil de zilveren erepenning, een van de hoogste onderscheidingen van Oostenrijk.

Oscar Klein is op 76-jarige leeftijd onverwacht overleden op dinsdag 12 december 2006. Klein overleed in Duitsland, waar hij woonde. Hij zou een maand later ter gelegenheid van zijn 77-ste verjaardag een concert geven in Innsbruck.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.